top of page
  • Marieke

Creëer blikvangers in je huis


Mijn regel: 1 blikvanger per ruimte

🇳🇱 Blikvangers, eye catchers, focal points, the wow factor, een show stopper, je kent het wel, die elementen die een interieur helemaal maken. Iets wat een je ruimte karakter geeft en iets vertelt over degene die er woont. Het verhaal dat er achter zit. Persoonlijk vind ik blikvangers het meest interessant aan iemands interieur. Ik heb meerdere huizen gerenoveerd en gestileerd en mijn regel is altijd ‘1 blikvanger per ruimte’. Dat is mijn eigen regel, doe er mee wat je wilt! Maar ik heb gemerkt dat als iets er echt uitspringt, het die zogenaamde wow factor heeft, de rest dan vanzelf ook mooier wordt. Te veel blikvangers is zonde. Dan wordt het naar mijn mening onrustig, net een circus. Maar focus op datgene waar je elke dag blij van wordt, datgene waar bezoekers naar blijven kijken (en datgene dat instagram viraal laat gaan!).

Een blank canvas

Toen ik ons huidige huis ging ontwerpen was de aanbouw het meest blanke canvas. We zijn gezegend met prachtige ornamentale hoge plafonds in de woonkamer en eetkamer. Die blikvangers zaten er al 150 jaar! Maar de woonkeuken bestond nog niet, hier moesten we hem dus zelf creëren. Ik houd van de combinatie van klassiek vintage (het originele huis) met industrieel (de aanbouw). En heb een grote voorliefde voor exposed brick; prachtige oude verweerde bakstenen muren, met historie en karakter. Maar ja, die aanbouw moest nieuw gemaakt worden. Hoe kon ik al mijn wensen combineren? Bouwen met oude verweerde bakstenen dus!Mijn visie uitleggen

Ik legde mijn visie voor aan mijn aannemer. Die snapte er niks van. Waarom wilde ik nou niet gewoon een strakke gladde muur? Neeeee, juist niet! Ik wilde tweedehands, de gebroken stenen, de verkleurde, de met cement besmeurde gevalletjes, zelfs die met mos restjes. Ze vonden me maar raar. ‘Doe nou maar’, zei ik, ‘trust me, komt goed’. Dus ze deden netjes wat ik ze vroeg. Ik heb zelf ook nog mee gemetseld (dan wist ik tenminste zeker dat het er niet professioneel uit zag!). De voeger vond het helemaal machtig interessant. ‘Hoe bedoel je, je wilt geen nette voeg? Moet ik het gewoon er tegen aan slingeren? Maar ik kan het zo mooi recht!’. Nee hoor, lekker slordig. Alsof het er al jaren zat. Uiteindelijk hebben we van alles uit geprobeerd en het mooiste effect bereikt door simpelweg de voegen glad te smeren met een grove bezem. De voeger heeft het direct in zijn portfolio op zijn eigen website gezet, had hij namelijk nog nooit gedaan. Toen stelde ik een ombouw met spotjes erom heen voor. Opnieuw verklaarde de aannemer me weer helemaal voor gek (‘Hebben we net die bakstenen muur opgetrokken, ga je er weer iets voor bouwen?’). Maar voor mij was de muur net een kunstwerk, daar moest een frame omheen. Die stenen, dat karakter, dat moet je juist omlijsten. En de spotjes erboven maken het helemaal af. Omdat de muur oneven is, krijg je een prachtig schaduw effect met de lampjes aan. Zo komt ’s avonds de muur helemaal tot leven.Blikvanger als kunst

Onze bakstenen muur is bijna 4 meter hoog. Heel even dacht ik ‘moet ik er iets ophangen’? Maar nee, het is kunst zoals het is. En nog elke ochtend vroeg kom ik beneden in de keuken voor mijn ontbijtje en ben ik weer opnieuw blij als ik naar de muur kijk. In combinatie met de statement blauwe bank maakt het die kant van de woonkeuken helemaal af. Het is mijn favoriete plekje in ons huis. De blikvanger in de woonkeuken. Onze wow factor. Datgene wat men onthoudt van ons huis. En hetgeen waarvan onze taxateur/makelaar zei toen hij het huis opnieuw kwam taxeren voor de hypotheek: ‘Dat is dus het eerste plaatje op funda en wat je huis zal verkopen.’ Het is de moeite waard even wat verder te denken over design elementen in je huis, wat maakt jou huis nou echt uniek en passend bij jou? Je hebt er zo veel plezier van en met een beetje mazzel verhoogt het zelfs de waarde van je huis.

En jullie? Wat voor blikvangers vinden jullie mooi? Sta je er ook bij stil in je huis? Heb jij ook wel eens je zin doorgedrukt ook al zagen anderen mensen je visie niet? Laat het me weten!0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


Marieke Rijksen - Whispering Bold.jpg

Hi! Thanks for stopping by.

Ik ben Marieke, een Nederlands Australische interior designer, docent, business executive, content creator en social media influencer.

 

Duik in de wereld van interieur design en lees over wooninspiratie, make-overs en toffe doe-het-zelf home decor projecten op mijn blog.

Ik hou je op de hoogte!

Pick my brains.

Let the posts come to you.

Vind je het lastig om beslissingen te nemen voor je eigen interieur? Boek een online brainstormsessie met mij en zet ideeën om in plannen.

homestyleclub-stijlcioon-logo_edited_edi
bottom of page