top of page
  • Marieke

Het gezicht achter de Zafira Gold Spiegel


In mijn eetkamer pronkt sinds kort the Zafira Gold Spiegel van DeKnudt, verkrijgbaar bij hèt adres voor design spiegels Usi Maison. Zafira Gold is een echte eye-catcher, met haar grote formaat en haar prachtige hoekige patroon in goud en brons over de zwarte lijst is het een chique en stijlvolle spiegel die als echt statement op mijn schouw staat. Ik vraag me dan altijd af hoe zo'n kunst stuk tot stand komt. Wat is de gedachte achter het design? Welke en wiens ideeën zijn tot leven gekomen? Ik hou van items met een verhaal, dus deze weetjes vind ik machtig interessant!


Hoe leuk dan dat ik namens Usi Maison de Belgische designster van deze pracht van een spiegel, Annemie Vanzieleghem, mocht interviewen! Een hele eer!


Lees hier onder het verslag.

Wie ben je? Vertel wat over jezelf?

Ik ben Annemie Vanzieleghem. Gedurende 30 jaar heb ik voor de firma Deknudt Mirrors als ontwerper en productontwikkelaar gewerkt. Sinds kort ben ik met pensioen. Ik volgde destijds een opleiding interieur aan Lucas School of Arts te Gent en na wat professionele omwegen belandde ik bij de firma Deknudt Mirrors.


Hoe ben je begonnen als ontwerper en waar komt de liefde voor spiegels vandaan?

Mijn loopbaan als ontwerper is gestart bij Deknudt Mirrors. Zij zochten 30 jaar geleden een nieuwe medewerker en ik was de gelukkige. Mijn liefde voor spiegels was toen nog niet uitgesproken. De spiegelwereld ging daar voor me open en ik was snel verkocht. De liefde groeide en duurde 30 jaar, het werd een passie die mede door de bedrijfscultuur mijn professioneel leven de nodige uitdaging gaf.


Waardoor raak je als ontwerper geïnspireerd?

Ik ben nogal nieuwsgierig en die nieuwsgierigheid zorgt voor een gedreven waarneming van alles wat rond mij gebeurt. Als spiegel-ontwerper voor Deknudt Mirrors werd ik vooral geïnspireerd door vormen, kleuren, materialen. Alles wat je ziet kan een idee oproepen en op een of andere manier leiden naar een mooi concept en ontwerp.


Hoe zou je je eigen stijl benoemen?

Als je als ontwerper werkt voor één type product, in mijn geval spiegels, moet je je kunnen verplaatsen in een brede waaier van stijlen. Bij Deknudt Mirrors worden collecties spiegels wereldwijd aangeboden, aan een breed publiek. Het komt er op neer om de goede trends te spotten en die om te zetten in verkoopbare producten. Voetjes op de grond dus.


Wat is jouw handtekening als ontwerper? Waar kunnen we jouw werk aan herkennen?

Ik hou van grafische elementen, duidelijke belijningen. Niet te veel toeters en bellen.


Welke trends zie jij in spiegels op dit moment?

Ik zie nu vooral afgeronde stoere vormen, kleuren die mee evolueren met de nieuwe kleuren trends. Er worden mooie warme materialen gebruikt om de spiegels te omlijsten: messing, fluweel, keramiek… Ik merk dat de spiegel een graag geziene accessoire geworden is in veel product collecties. Afhankelijk van de stijl waarin je je begeeft wordt de spiegel een opvallende decoratieve verschijning of blijft hij eerder op de achtergrond als architecturaal gegeven.


Wat was jouw inspiratie voor de Zafira spiegel en welke processen heb je gebruikt?


Zafira is ontstaan uit de zoektocht naar een product met een chique uitstraling in technieken die Deknudt Mirrors in huis heeft. Grafische motieven boeien me en een zoektocht naar de juiste lijnencombinaties resulteerde in het ruitmotief van Zafira. De naam verwijst ook naar de grafische slijpwijze van Safieren. Een combinatie van twee kleuren zeefdruk en transparante delen gevuld met bladgoud zorgen hier voor een rijke uitvoering van de “omlijsting”. Een frame dat eigenlijk geen frame is, maar een gezeefdrukte rand rond een geslepen spiegel. Die geslepen spiegel geeft het geheel nog een eleganter voorkomen.Wat is jouw eigen favoriete spiegel?


Uiteraard kies is een spiegel uit de collectie van Deknudt Mirrors. Dan kies is “Grunge”, een zachte niet ingelijste vorm met een verstoord spiegelbeeld. Door de zwarte opdruk wordt de harde weerkaatsing in de spiegel verzacht, vertroebeld.Heb je styling tips voor spiegels in huis?

Iedereen weet dat een spiegel verruimend kan werken in een kamer. Als je dat effect wil bekomen kies je best een goede plaats uit waar het spiegelbeeld die verruiming ook biedt. Een spiegelbeeld van de tuin, de natuur is ideaal. Ook een kleine inkom hal kan hiervan meeprofiteren. Goed geplaatst weerkaatst de spiegel ook het licht naar binnen.

Een spiegel hoeft niet altijd functioneel te zijn.

Kies een spiegel ruim in formaat: een grote spiegel kan ook in een kleinere ruimte, een beetje grandeur kan wonderen doen. Een hoge verticale spiegel doet een ruimte ook hoger lijken. Durf met spiegel: als decoratief element kan hij tellen, combineer met de nu zo gewilde kunstcomposities aan de wand. “Kunstige” spiegels vervangen bv een schilderij. De spiegels van Louise Mertens en van Inge Rylant zijn hier een voorbeeld van. Een spiegel hoeft niet altijd functioneel te zijn.


Hartelijk dank Annemie voor deze leuke weetjes! Ik ben trots de Zafira in mijn bezit te hebben. Ook geïntereseerd in een DeKnudt design spiegel? Kijk dan hier voor de uitgebreide collectie bij Usi Maison!

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


Marieke Rijksen - Whispering Bold.jpg

Hi! Thanks for stopping by.

Ik ben Marieke, een Nederlands Australische interior designer, docent, business executive, content creator en social media influencer.

 

Duik in de wereld van interieur design en lees over wooninspiratie, make-overs en toffe doe-het-zelf home decor projecten op mijn blog.

Ik hou je op de hoogte!

Pick my brains.

Let the posts come to you.

Vind je het lastig om beslissingen te nemen voor je eigen interieur? Boek een online brainstormsessie met mij en zet ideeën om in plannen.

homestyleclub-stijlcioon-logo_edited_edi
bottom of page