top of page
  • Marieke

Hoe ik mijn gezondheid verbeterde met een volledige werkplek make-over

'Jouw kantoortje is top! Waarom zou je het veranderen?!"
Mijn kantoortje - BEFORE

Waarom ik mijn werkplek een complete makeover gaf

'Jouw kantoortje is top! Waarom zou je het veranderen?!" Dit was een vrij veel voorkomende reactie toen ik mijn volgers vertelde dat ik bezig was mijn kantoor een volledige make-over te geven. En eerlijk gezegd, ik vond het zelf ook geweldig! Dus waarom veranderde ik alles? Nou dat ga ik je vertellen.


Ik heb een slechte rug, dankzij een ritmische gymnastiekcarrière op internationaal niveau in mijn jeugd. Het beperkt wat ik kan doen en ik moet dagelijks medicijnen slikken om 's ochtends mijn bed uit te kunnen komen.


Het is balen, maar ik heb ermee leren leven en ik blijf gewoon doen wat ik wil doen. Dat gezegd hebbende, een hele dag aan mijn bureau zitten om te werken, wat ik dus vaak doe, was een absolute killer.


Mijn houding was totaal verkeerd

Twee hoofdredenen (naast gewoon geblesseerd te zijn) waarom ik mijn rug maar meer leed bleef aandoen: een overwegend zittend beroep en een stoel- en bureaucombinatie die ergonomisch totaal niet geschikt was voor mijn lichaam. Hoe vaak kijk je echt naar hoe je zit? Ik kende natuurlijk alle theorie, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn eigen werkplek nooit echt heb geanalyseerd. Als ik dit eerder had gedaan, had ik me gerealiseerd dat mijn set-up mijn rug problemen alleen maar verergerde. Mijn bureau was te hoog, mijn stoel te laag. Zo simpel is het. Zie deze foto (met dank aan Sydney Sports and Exercise Physiology) als referentie voor hoe je echt aan je bureau moet zitten.


Ik besloot voor een zit-sta-bureau te gaan, één die ik zowel voor staan ​​als zitten op de juiste hoogte kon instellen om a) mijn houding aan te pakken en b) om me van mijn kont te krijgen.


Van het één kwam het ander

Dit leidde tot het volgende praktische probleem... Ik had van die mooie eikenhouten planken boven mijn bureau. Mijn scherm zou er op stahoogte tegenaan botsen. Niet ideaal. Ze moesten er dus af. Toen ze loskwamen, zag mijn muur eruit als Zwitserse kaas. Oh en had ik al gezegd dat de zwarte verf stiekem gewoon over het behang eronder had geverfd en dat ik niet de moeite had genomen om dat eerst weg te halen (zoals wel zou moeten natuurlijk...)? Kortom, het was rommelig (understatement).


Dus ik dacht dat ik net zo goed de hele muur opnieuw kon doen, en dan een ander praktisch probleem oplossen waarmee ik in mijn kantoor werd geconfronteerd; het gebrek aan opslag. Wandplanken zien er geweldig uit om mooie dingen en je mooiste boeken te laten zien, ze zijn niet erg handig om dingen op te bergen die je eigenlijk wilt verbergen. Mijn kantoor is echt niet zo groot (ongeveer 3 bij 2,5 m) en ik had zo veel mogelijk praktische opbergruimte nodig die ik er maar in kon krijgen.


Mijn design visie voor een gezonde werkplek

Ik had dit plaatje in mijn hoofd van hoe mijn nieuwe kantoortje eruit zou moeten zien en wat denk je? Ik vond het precies zoals ik in gedachten had, klaar om te kopen op internet! Hoera! Het was volledig aanpasbaar aan mijn smaak en ik moest contact met hen opnemen om een ​​offerte te krijgen. Dit is waar de alarmbellen hadden moeten gaan rinkelen om eerlijk te zijn. Toch was ik totaal verrast dat tot mijn schrik dit prachtige wandmeubel me meer dan 5000 euro zou gaan kosten.

Mijn inspiratiebron - prachtig maar duur

Sketch it met SketchUp

Dat kon ik zelf beter en ik begon mijn eigen budgetvriendelijke versie te ontwerpen. Het kostte wat SketchUp-planning omdat mijn ruimte echt beperkt is, maar met het aanpassen van standaard IKEA Billy-boekenkasten zou ik een heel eind moeten komen!


Dit is een impressie van mijn visie, de quick and dirty way, maar volledig op schaal.


Makeover time!

Het is wel een 'look'

Dus dan de eigenlijke make-over. Eerst had ik een schoon canvas nodig met een frisse verflaag. Ik wilde een warmere look en feel, met een vleugje wabi sabi. Deze keer besloot ik het wel juist te doen en het behang te verwijderen om helemaal opnieuw te beginnen. Dit was nogal een ramp en uiteindelijk heb ik het grootste deel van de originele verf eronder verwijderd. Niet alles, nee, dat zou leuk geweest zijn; de meest rottige plekken bleven. Ik besloot ter plekke dat ik dus niet al die stukjes verf eraf ging krabben, en die muur zou dus opnieuw worden behangen.


Champagne taste on a beer budget

Denk eraan, dit is de budgetversie van mijn visie. Dus ging ik naar de plaatselijke bouwmarkt (Karwei) en kocht dit prachtige structuurbehang (Le Noir & Blanc vliesbehang uni zand (dessin 4081-11). Het was in de aanbieding, yay! Drie rollen en het kost me nog steeds minder dan één rol van de high-end (ook prachtige) merken.

Toen ging ik op zoek naar een bijpassende verfkleur en kwam uit op Histor kleur 'intuitive' (Histor My Color muurverf extra mat intuitive). Ik hou ervan. Waarom ben ik voor Histor gegaan? Nou, het is een goed verfmerk en het was in de aanbieding. Nog een bonus. Ik ben niet trouw aan een bepaald verfmerk. Maar even terzijde: ik heb nog nooit Histor-verf gebruikt en ik was diep onder de indruk van hoe gemakkelijk het aan te brengen was. Netjes, druipt niet en zo glad als babybilletjes.


Schilderen was makkelijk, behangen niet. Niet omdat behangen moeilijk is, maar omdat mijn plafonds 3,3 m hoog zijn (ja echt) en balancerend op de bovenste trede van de keukenladder en met beide handen het behang vasthouden terwijl ik net het plafond bereikte is een dingetje. Ik had de volgende dag spierpijn in spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had. Hoe dan ook, canvas klaar! (Opmerking voor mezelf: haal de volgende keer de hoge ladder uit de schuur.)Hello Billy - say hi to the IKEA icon, maar dan anders

Volgende stap, meubelmontage. Ik heb 3 IKEA Billy's gekocht. Ik heb bewust niet de grotere maat gekocht voor de linkerkant van mijn kamer, omdat ik de extra ondersteuning en het uiterlijk van het middelste schot leuk vond.Om het wat minder Billy-achtig te laten lijken kocht ik deze prachtige deurknoppen van Zara Home om de look af te maken.


Ik vond ze helemaal top. Ze zijn solide, perfecte maat en perfect materiaal.


Sta op! Met een zit-sta bureau.

Ik heb het IKEA Idåsen bureau gekocht. Ik viel op de look en het mechanisme. Ik wilde per se een elektrisch sta-bureau omdat ik niet door mijn rug wilde gaan door de bureauhoogte handmatig aan en uit te zetten. Dit was best een uitgave, je kunt een mooi bureau vinden voor de helft van prijs. De dame in de IKEA was super behulpzaam en ik heb uiteindelijk daar ook de bureaustoel gekocht (ook al mijn eigen persoonlijke lijfregel is om geen hele kamers te stylen met items uit de grote gele en blauwe winkel). Deze stoel was simpelweg comfortabel en perfect voor mijn lichaam. En omdat mijn hele reden om dit alles te doen mijn ruggezondheid was, besloot ik dat ik dan maar gewoon moest leven met zo'n echte grote mensen standaard bureaustoel, ook al doet het pijn aan mijn design oog. En wat bureaustoelen betreft is de Mullfjället echt niet zo lelijk. Sterker nog, ze maakt me blij.


Werk met wat je al hebt - recycle

Ik heb mijn oude eiken planken hergebruikt. Omdat ze a) mooi, b) functioneel en c) een beetje warmte en textuur aan de ruimte toevoegen. Ik hoefde ze alleen maar op maat te zagen. Kind kan de was doen.


Let's get functional

Omdat deze make-over helemaal ging over een functionele (en gezonde werkruimte), besloot ik ook een ander probleem aan te pakken dat me al tijden irriteerde; de verlichting. Mijn bureaulamp was te klein en scheen naar beneden. Mijn hanglamp hing in het midden van de kamer. Daarom had ik altijd een schaduw op mijn gezicht. Persoonlijk maakt me dat niet zoveel uit, maar het is niet erg leuk voor mensen om naar te kijken tijdens videogesprekken. Ik moest een lamp vinden die dit zou oplossen en goed zou functioneren, zowel in staande als zittende positie.


Ik werd verliefd op deze lamp van Nordlux. Ik ben geobsedeerd door de retro-touch en het is verstelbaar. Perfect.


Custom finishing touches

Na een paar dagen hard werken was het tijd voor de styling en de finishing touch. Terwijl ik mezelf beloofde het die dag rustig aan te doen, keek ik rond in de kamer en mijn oog viel op de lelijke radiator. Nog iets wat me al tijden irriteert. Niets in mijn huis is standaard, evenmin als de grootte van mijn vensterbank of radiator. Een radiatorombouw kopen was dus uitgesloten. Ik besloot ter plekke om er zelf één te maken, met dezelfde eiken planken die ik heb gebruikt voor boven mijn bureau. En ik ben er helemaal weg van. Het verbindt de elementen van de kamer met elkaar en voegt de textuur en warmte toe waar ik naar op zoek was. Toen begon ik de ruimte te stylen.

Het eindresultaat!

Mijn kantoortje - AFTER

Klaar! Ik ben opgetogen! Ik ben nu bijna blij dat ik uren achter de computer zit om te werken. Ik hield mijn luie hoekje natuurlijk (heerlijk plekje in het zonnetje met uitzicht naar de gracht) voor mijn instagram uurtjes, maar zit met een perfecte houding (oké, probeer ik) als ik computerwerk doe.


En hoeveel kost mijn gezonde werkplek?

In totaal, inclusief alle meubels en doe-het-zelf materialen, heb ik zo'n 1200 euro uitgegeven. Een smak geld, maar niet voor alles wat ik in deze ruimte realiseerde. Je kunt waarschijnlijk een paar honderd euro besparen en desgewenst een ander bureau uitkiezen.


Ik beschouw het ook als een investering in mijn gezondheid en het is lang niet zo belachelijk duur als het originele kantoorelement dat ik zag (en dat is zonder de muren op te fleuren).


Overigens vind ik mijn eigen versie veel leuker. Omdat het van mij is en ik er mijn eigen bloed, zweet en tranen in heb gestopt.Guess what, no disclosures!

En nu voor alle volledigheid... Niets van dit alles was een samenwerking. Dit was mijn eigen project, op mijn eigen voorwaarden, met mijn eigen geld. Manlief heeft me alleen geholpen om alle IKEA goodies op te halen (je weet wel, die pijnlijke rug) dus goed dan, daar krijgt hij een paar browniepunten voor. Verder was ik het in m'n uppie.


Gezondheid is belangrijker dan design

'Sta' stand van mijn bureau

Ik ben blij mee te kunnen delen dat ik nu ongeveer een week aan mijn nieuwe bureau, in mijn nieuwe stoel, heb gewerkt en ik kan het verschil nu al voelen. Is dat niet top? Mijn rug zal nooit meer die van een elite gymnaste zijn, maar ik vererger het in ieder geval niet meer onnodig. Ik heb deze blog zelfs staand geschreven, believe it or not.


Het opstaan ​​vergt wat oefening. Ik vind het best fijn, maar ik kan het nog niet lang doen. Dat vraagt ​​denk ik ook wel wat training. Net als aandacht voor je houding en algehele gezondheid.


Hoe dan ook, daar heb je het. De echte reden voor mijn kantoor-make-over en een goed excuus om het tegelijkertijd een volledig nieuwe look te geven.


Wat vind je er van?


Liefs, Marieke6 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

6 Comments


Guest
Aug 07, 2022

Prachtig! Dus als ik het goed begrijp heb je eerst behangen met vliesbehang en daarna nog eens erover heen geverfd?

Like
Marieke
Marieke
Dec 20, 2022
Replying to

Nee dit behang is bijna dezelfde kleur als de verf op de muur. Maar het is niet geverfd.

Like

Guest
Feb 06, 2022

Prachtig! je kunt absoluut trots zijn!

Like

Guest
Feb 06, 2022

Ook weer heel mooi geworden🤲🏾

Like

Guest
Feb 06, 2022

Ik vind het geweldig! Maar dat wist je al hahah

Like
Guest
Feb 06, 2022
Replying to

Groetjes Kristel

Like
Marieke Rijksen - Whispering Bold.jpg

Hi! Thanks for stopping by.

Ik ben Marieke, een Nederlands Australische interior designer, docent, business executive, content creator en social media influencer.

 

Duik in de wereld van interieur design en lees over wooninspiratie, make-overs en toffe doe-het-zelf home decor projecten op mijn blog.

Ik hou je op de hoogte!

Pick my brains.

Let the posts come to you.

Vind je het lastig om beslissingen te nemen voor je eigen interieur? Boek een online brainstormsessie met mij en zet ideeën om in plannen.

homestyleclub-stijlcioon-logo_edited_edi
bottom of page