top of page
  • Marieke

Kringlopen in Ruzafa, Valencia, voor een DIY marmeren salon tafel

Our society is very wasteful.
Mijn eerste DIY salon tafel

Ik deed het al eerder

Ik heb al eens eerder een salontafel gemaakt. Je leest er hier alles over. Ik heb de overgebleven tegels met marmerlook uit onze badkamer opnieuw gebruikt om iets nieuws te creëren. Het was niet erg ingewikkeld, ik maakte gewoon gebruik van wat ik al had.


Ik kocht een IKEA tafelblad met de exacte afmetingen als de porseleinen tegel, plaatste het erop en schroefde er deze schattige koperkleurige haarspeld vintage tafelpoten onder. En klaar was Kees. Erg makkelijk.


Overgebleven pootjes

Ik had nog een setje van deze haarspeldpoten over die ik meenam naar Villa Ardilla, ons landhuis in Spanje. Ik zou daar toch zeker wel iets nuttigs met ze kunnen doen? De plek is één en al karakter, de schuur staat vol met spullen, met elk stuk gereedschap wat je maar kunt bedenken. Bovendien ben ik dol op kringloopwinkels. Onze samenleving is erg verkwistend. En ik heb gemerkt (en is me verteld door de lokale bevolking) dat het ultieme interieur geluk voor Spanjaarden is dat alles nieuw moet zijn. Waarom zou je de prachtige, echte marmeren kast topper bijvoorbeeld opnieuw gebruiken als de poten eraf zijn gevallen, als je gewoon heel makkelijk een gloednieuw, glimmend, massa geproduceerd exemplaar kunt kopen, net als elke andere buurman in de straat? 🙈


Kringlopen in Ruzafa

Picture by Graham Hunt - Valencia Property

Daar hou ik niet van. Alles glanzend en nieuw kopen. Dus vertrok ik met manlief en twee plaatselijke vrienden naar Ruzafa, de hipsterwijk van Valencia (ook wel gespeld als Russafa in het Castiliaans). Ten zuidoosten van het historische centrum staat Ruzafa al lang bekend als het multiculturele mengelmoesje van Valencia. En de afgelopen jaren is het onbetwistbaar de hipste buurt van de stad geworden, met een eclectische en steeds veranderende verscheidenheid aan populaire clubs, retrobars, trendy restaurants, opmerkelijke boekhandels EN vintage winkels.


Precies waar ik naar zocht!


De naam Ruzafa is afgeleid van het Arabische woord voor 'tuin'. Hier werden in de 9e eeuw de lusttuinen van de Moorse heersers van Valencia aangelegd. Door de eeuwen heen ontwikkelde Ruzafa zich tot een bruisend dorp waar de belangrijkste activiteit het verwerken van hout was dat vanuit het binnenland langs de rivier de Turia werd geloodst. En toevallig is de locatie van ons huis in Vilamarxant, ongeveer een half uur stroomopwaarts op de rivier de Turia, waarmee het cirkeltje dan weer rond is.


Op schattenjacht

Om heel eerlijk te zijn, het was niet zo moeilijk om coole dingen te vinden. Het afval van iemand anders, is de schat van een ander, toch? Ik vond het geweldig! En ik zag zo veel leuks! Je moet alleen maar te weten waar je moet zoeken en hoe je moet zoeken. Het is gemakkelijk om culturele invloeden te herkennen, en veel winkels hebben vergelijkbare dingen op voorraad. Ik was op zoek naar echt marmer, de perfecte maat voor een salontafel.


Het duurde niet lang voordat iets mijn aandacht trok, op de grond voor een winkelpui. Een stuk groezelig uitziend marmer dat stiekem perfect was voor wat ik in gedachten had. Het zag er niet veel uit, met de achterkant naar voren gericht en een stoffig glazen tafelblad erop. Alsof het bij het vuil stond eigenlijk.


Maar ik hou van afdankertjes, en hij ging met ons mee naar huis (nou ja, we gingen eigenlijk eerst de auto halen, want dit ding weegt een ton!).


Pootjes er aan zetten


Het enige wat ik nog maar hoefde te doen, was de marmeren plaat in een tafel veranderen door de poten er aan vast te maken. Je kunt natuurlijk niet in marmer schroeven, dus ik moest hout aan het tafelblad bevestigen voor wat 'vlees' voor de schroeven. Thuis kitte ik twee stukken hout op het marmer en liet het een dag uitharden.


De volgende dag heb ik de vintage look haarspeldpoten (gekregen van meubelpootjes.nl) bevestigd om een ​​echte vintage marmeren salontafel samen te stellen die perfect bij mijn woonkamer in Villa Ardilla past. Het is de perfecte mix van vintage, Spaans, urban chic en industrieel, precies de look die ik zocht.


Wil je zien hoe het geworden is?


Ik ben erg blij met hoe deze zelfgemaakte salontafel is geworden. Ik hou van de zwarte kleur; het voegt net dat beetje meer pit toe aan de ruimte dan wanneer het de meer klassieke witte tint marmer was geweest. En ik had dat beetje pit nodig, het huis heeft al genoeg klassieke kenmerken.


De gladde harde textuur steekt mooi af naast de zachte bank, en de Spaanse tegeltjes. Goed gedaan, ook al zeg ik het zelf.
En hier zie je het resultaat in combinatie met de bank:

En? Wat denk je? Een winner?


Liefs, Marieke

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Marieke Rijksen - Whispering Bold.jpg

Hi! Thanks for stopping by.

Ik ben Marieke, een Nederlands Australische interior designer, docent, business executive, content creator en social media influencer.

 

Duik in de wereld van interieur design en lees over wooninspiratie, make-overs en toffe doe-het-zelf home decor projecten op mijn blog.

Ik hou je op de hoogte!

Pick my brains.

Let the posts come to you.

Vind je het lastig om beslissingen te nemen voor je eigen interieur? Boek een online brainstormsessie met mij en zet ideeën om in plannen.

homestyleclub-stijlcioon-logo_edited_edi
bottom of page