top of page
  • Marieke

Mijn Instagram pet peeves


Ik begon mijn interieur Instagram-account iets meer dan 2 jaar geleden. Ik was altijd al geïnteresseerd in interieur, en het constant updaten van mijn eigen huis, maar ik had nooit echt overwogen om dat met anderen te delen. Om je heel eerlijk te zeggen, ik zat nogal vaak op Facebook, en dacht nog een sociaal medium komt vast niet goed wat betreft mijn verslaving als het gaat om het consumeren van sociale media-content (en dat bleek ook waar haha)! Toch werd ik overgehaald door een goede vriendin, die zelf actief was als influencer met haar interieur account, om het eens te proberen. Ik had net een grootschalige renovatie van ons eigen huis afgerond, en had dus genoeg om te laten zien.

Als zakenvrouw was ik stiekem enorm geïnteresseerd in het businessmodel van Instagram en hoe nou een influencer en “influence’ werkt. Kan je echt geld verdienen met het plaatsen van foto's? Zou IK geld kunnen verdienen op Instagram? Ik besloot het uit te zoeken. Deels omdat ik echt geïntrigeerd was, en deels omdat ik ook erg aangetrokken was tot het creatieve en esthetische aspect van Instagram. Ik had een uitlaatklep nodig naast mijn werk in de medische wereld. En natuurlijk, de concurrent in mij (ik was een nationale gymnaste in mijn jeugd) wilde gewoon 'winnen'. Want, en laten we eerlijk zijn, het blijft een spelletje. Het is een spel van getallen, strategie, een beetje geluk en veel doorzettingsvermogen. Als je iets wilt bereiken, moet je een lange adem hebben, want het is hard werken en vereist toewijding.


Gratis spullen

Influencers leken veel 'gratis spullen' te krijgen. Tenminste, dat is hoe dat leek voor mij op dat moment. Ik besefte toen niet hoeveel werk gaat in het maken van creatieve online content en dat het een vergoeding voor geleverde diensten is. Hoe dan ook, dat zou mijn eerste doel worden. Zo succesvol zijn dat iemand (maakte niet echt uit wie of wat) me waardig genoeg vond om me te vragen om hun spullen te promoten. Zou dat niet cool zijn? Dus ik ging ervoor. Hoeveel volgers had ik nodig? Geen idee. Maar zeker veel meer dan de 100 die ik al had (familie en vrienden)!

Fast forward 2 jaar en ik noem me, zonder al te veel aarzeling, een influencer binnen de interieur-wereld van Instagram. Ik 'krijg' gratis spullen, ik krijg betaald voor posten, ik ben toegewijd en werk er verdomd hard voor. Ik zie nu de andere kant, en alles wat daarbij komt kijken; the good, the bad and the ugly. Ik en mijn influencer collega's hebben we waarschijnlijk alles al wel gezien. Normaal gesproken praten we over de goede kant van Instagram. Maar hey, dit hoort er ook bij! Ik ga een aantal van mijn irritaties, mijn zogenaamde ‘pet peeves’ bespreken.

Brutaal om een follow vragen

Voor mij, een grote no no, is iemand gewoon simpelweg te vragen 'please follow me'. Of variaties op dat thema. Ik kan het aantal keren niet meer tellen dat iemand een reactie heeft achter gelaten, of een DM heeft gestuurd om te zeggen 'Ik volg je, als je me terug te volgt, of 'we lijken dezelfde stijl te hebben, volg me', of (zonder commentaar op de foto) 'neem een kijkje op mijn account'.


Steevast zijn dit veel kleinere nieuwe accounts, soms hartstikke leuk, soms niet zo. Ongeacht wat hoe dit account eruit ziet, ik ben altijd meteen geïrriteerd, en denk 'make me'. Ga zelf eerst maar eens content maken die volgers naar je feed trekt, zoals we allemaal doen, en zorg ervoor dat ik je daarom wil volgen. Werk eraan om je bereik te vergroten! Ik zal nooit iemand volgen omdat ze dat vragen.

Ontvolgen omdat je niet terugvolgt

Volg accounts die je echt leuk vindt. Dat doe ik tenminste. Ik volg om een top content, of een super persoonlijkheid, en meestal hebben grote accounts een combinatie van beide. Ik heb de meest briljante gesprekken met mensen wiens account mij niet direct aanspraken. Maar omdat hun persoonlijkheid zo leuk is, moest ik ze wel volgen om te zien wat ze elke dag te zeggen hadden. En gaandeweg waardeer ik meestal hun stijl dan ook veel meer. Omgekeerd heb ik mensen ontvolgt van wie de foto’s prachtig waren, maar het bleken saaie of zelfs ronduit vreselijke mensen te zijn.

Je zou niet iemand moeten volgen uit schuldgevoel of angst voor de gevolgen. Ik kan niet iedereen volgen die mij volgt. Om te beginnen laat Instagram me dat niet toe, en ten tweede zou ik door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Ik was ooit middenin een lang en onwijs leuk gesprek met een van mijn volgers, die ineens zei: 'hey, ik heb net even gecheckt en besef me dat je me niet volgt!', gevolgd door veel gevloek. Ze was meteen weg, en ontvolgde mij. Dat deed me wel wat. We zijn mensen, geen robots.

Meeliften op mijn content

Influencers willen influencen. Dat is ons werk. We willen graag dat ons publiek onze foto's deelt en opslaat om later nog eens te bekijken. Het delen van onze foto's ( op voorwaarde dat de juiste credit wordt gegeven) is top. Het wordt echter een beetje vervelend wanneer andere accounts elke foto kopiëren die je post, om vervolgens meteen door te delen op hun feed. Zelfs wanneer netjes wordt aangegeven waar die foto vandaan komt. Er zijn bepaalde feeds die er uitzien als een kopie van die van mij. Vind ik niet zo top.

Wat natuurlijk veel erger is, is het jatten van foto's van iemand anders en posten alsof ze van jezelf zijn. Dat heet stelen en is tegen de wet.

Mijn content vermoorden

Zo nu en dan delen accounts mijn foto's en voegen ze zo’n afschuwelijke filter toe, dat zelfs mijn man zijn eigen huis niet zou zou herkennen. Als je mijn content wilt delen, waar ik over het algemeen heel blij mee ben (en de meeste van mijn collega's ook), deel het dan zoals het is. Dat is de content die ik heb gemaakt, dat zo wil ik graag in beeld gebracht worden.

Overmatig taggen van andere accounts in foto’s

We kunnen allemaal andere accounts taggen in onze foto's. Ik gebruik tags in mijn foto's om te laten zien welke merken in mijn huis staan; soms voor samenwerkingen, maar vooral als informatie voor mijn volgers (vermindert het aantal vragen 'waar is dit of dat van?'). Je kan ook de grotere geaggregeerde accounts taggen. Die vragen juist om getagd te worden, zodat ze content kunnen reposten. En dat is volledig normaal. Maar wat mij zo ergert, is wanneer ik word getagd in foto's die absoluut niets met mij te maken hebben. Het enige doel is om mij een kijkje te laten nemen en een reactie uit me los te krijgen. Ik hou er niet van. Ik verwijder onmiddellijk de tag.

Het slachtoffer spelen

Als je een volgers tracking app gebruikt, doe jezelf dan een plezier en gooi hem eraf! Ik heb er lange tijd eentje gebruikt, en maalde maar door over wie me begon te volgen en wie besloot me te ontvolgen. Echter, ik heb elke app waarmee je moet inloggen via Instagram eraf gegooid nadat ik werd gehackt (uit voorzorg, lees meer hier), en ik heb nooit meer omgekeken. Als je toch zo’n app wilt blijven gebruiken, vraag dan nooit iemand waarom ze besloten hebben je niet meer te volgen. Heb je niks aan; je creërt alleen maar lastige gesprekken en je komt wanhopig en nogal uncool over. Ze zullen wel hun redenen hebben, denk ik dan maar.

Gratis advies vragen

Ik werk met interieur. Mijn mede-influencers ook. Het is ons werk. Ik beantwoord ook altijd netjes de (beleefde) vragen die ik krijg over interieur. Ik hou ervan om met mijn volgers in gesprek te gaan. Maar het wordt wel lastig als mensen uitgebreid (en gratis) advies willen en het liefst uren van je tijd (onbetaald) in beslag willen nemen. De vraag 'kan ik alsjeblieft even met je sparren?' of 'vertel me alsjeblieft wat je hier zou doen?' is moeilijk. Ik geef graag een snelle reactie en denk dan ter plekke even mee. Echter, het wordt lastiger als je meer en meer gevraagd wordt, en je je dan toch genoodzaakt voelt een manier vinden om het gesprek beleefd te beëindigen. De meesten van ons zijn beschikbaar voor professionele diensten.

Misbruik maken van DM

Zo nu en dan krijg ik een DM-metje met het verzoek een bepaalde actie te ondersteunen die niets te maken heeft met mijn feed. Ik vind dat moeilijk, vooral wanneer het onderwerp indruist tegen alles waar ik voor sta in het leven. Maar tegelijkertijd wil ik mijn volgers niet beledigen. Mijn Instagram-account is een professioneel interieur account. Persoonlijk kies ik ervoor om op Instagram niet uit te weiden over de grotere issues van het leven, daar hebben we andere woordvoerders voor. Dat is mijn keuze, wellicht ligt dat voor anderen anders.

Onbeleefd zijn

Dat is een voor de hand liggende, toch? Nogmaals, we zijn mensen, geen robots. Je komt een stuk verder met aardig zijn, volledige zinnen en goede manieren. Zo vaak krijg je 'merk van de bank? ', en niets anders. Ik ben opgevoed om hallo te zeggen, alsjeblieft en dank je. En als je dan alle info geeft, is het ook zo fijn om een ‘dankjewel’ te krijgen.

Trolling

Helaas hebben influencers ook te maken met jaloezie. Mensen die je het plezier ontzeggen van wat je dan ook laat zien en je het licht in de ogen niet gunnen. Ongeacht het feit dat je gewoon hard gewerkt hebt om die klus binnen te slepen en om dat ene shotje net zo te krijgen zoals je wilt, en dus gewoon je werk doet. Opmerkingen als ‘jij hebt weer eens mazzel’, of 'wat lelijk / ziet er verschrikkelijk / wat denk jij nou' zijn gewoon niet nodig. Naar mijn mening, als je niets aardigs te zeggen hebt, waarom zou je dan überhaupt iets zeggen? Dan vraag ik me toch echt af waarom je me eigenlijk volgt als er niets is wat je leuk vindt. Natuurlijk, onze accounts zijn openbaar, en een bepaald niveau van trolling wordt helaas verwacht. We verwachten niet dat iedereen houdt van wat we doen, of onze mening delen. Ikzelf verwacht zeker niet dat iedereen lyrisch is over alles wat ik doe. Mijn stijl is niet voor iedereen, maar dat kan je ook op een andere communiceren. Het is jammer dat mensen soms hun manieren vergeten.

Stalking

Dit is een lastige. Dit zijn over het algemeen die volgers die je wel HEEL erg leuk vinden, en blijven reageren op alles wat je doet, blijven maar berichtjes sturen met eindeloze verhalen en weten gewoon niet wanneer het echt te veel is. De bunny boilers noem ik ze (‘fatal attraction’ gezien?). Het is over de top en eerlijk gezegd vind ik dat soms best een beetje eng! Ik ben niet iedereen's BFF, en zelfs mijn beste vriendinnen verstikken me niet zo. Ik ben echt niet zo cool, hoor.

Kwaad spreken over anderen

Helaas komt dat nog steeds voor, andere accounts bashen. En dat is dus gewoon echt niet cool. Het zegt meer over de basher dan de bashee, als je het mij vraagt. Als je je nou druk zo maakt over een ander, iemands reactie, of een bepaalde sociale media strategie, onderdruk dan die neiging meteen met gestrekte voet er op in te gaan en op reply of post te drukken. Probeer het gewoon te laten gaan. Bespreek het met de mensen die je vertrouwt. Naar mijn mening bent je veel beter af niet publiekelijk te oordelen wat iemand anders doet (zelfs als je gelijk hebt). Als het je stoort, ontvolg of block die persoon. Het is een online community waarvan je vrij gekozen hebt om er deel van uit te maken. Als het je niet bevalt, moet je dat misschien heroverwegen.

En met die gedachtegang wil ik er een nog paar woorden over pods eraan toevoegen. Instagram pods bestaan al tijden. En zijn bedoeld om elkaar helpen je bereik te vergroten. En vooral mensen die net beginnen, die hun account willen laten groeien, kiezen er vaak voor om deel te nemen aan een pod. Dat heb ik ook gedaan. Ik denk eerlijk gezegd niet dat het erg veel deed voor mijn bereik. Maar ik heb er wel hele mooie vriendschappen aan over gehouden, waar ik erg dankbaar voor ben.

Ik ben uit elke pod gestapt, simpelweg omdat ik de tijd niet had om de berichtjes van iedereen bij te houden. Dat vond ik niet netjes voor de andere pod leden (maar vooral voor mijn familie die me permanent vastgeplakt aan mijn telefoon zag). Ik heb genoten van de interactie met mijn collega pod leden en heb veel geluk gehad. Echter, sommige pods leggen bepaalde regels op die gewoonweg belachelijk zijn. Mensen die denken dat ze je kunnen vertellen wat je wel of niet mag doen, een soort leiderschapspositie claimen en je boos toespreken over wat je dan wel of niet gedaan zou hebben op Instagram. Laat dat niet toe, en dat is alles wat ik erover zal zeggen. Dit is een vrijwillig platform; probeer een beetje plezier te hebben.

Laatste woorden

Ik hou van mijn volgers. De meerderheid zijn een geweldige stel mensen, die me elke dag vermaken. Zij zijn degenen die me laten houden van wat ik doe, namelijk het delen van mijn online content met de wereld. Zij stonden me bij toen ik gehackt werd, en zij hielpen me weer op de been. Zij zijn de reden dat er zulke leuke vriendschappen worden gevormd die zoveel voor me betekenen. Ik vind het leuk om ‘influencer' te zijn, hoewel ik heel erg probeer dingen in perspectief te plaatsen. Ik ben eigenlijk maar gewoon Marieke die in een app leuke dingen probeert te doen.

Instagram is een plek voor iedereen; of je het nu leuk vindt om leuke accounts te volgen, of er iets meer mee wilt bereiken. Ik geloof ook echt dat iedereen een influencer kan zijn als je dat zou willen, zolang je goede content hebt om te delen en trouw blijft aan jezelf. Wat je nodig hebt is doorzettingsvermogen en toewijding. We hebben al dat vervelende niet nodig. Instagram is groot genoeg voor ons allemaal, laten we er gewoon voor elkaar zijn. En nog het allerbelangrijkste, heb er plezier in!


Liefs, Marieke


0 opmerkingen

Comentários


Marieke Rijksen - Whispering Bold.jpg

Hi! Thanks for stopping by.

Ik ben Marieke, een Nederlands Australische interior designer, docent, business executive, content creator en social media influencer.

 

Duik in de wereld van interieur design en lees over wooninspiratie, make-overs en toffe doe-het-zelf home decor projecten op mijn blog.

Ik hou je op de hoogte!

Pick my brains.

Let the posts come to you.

Vind je het lastig om beslissingen te nemen voor je eigen interieur? Boek een online brainstormsessie met mij en zet ideeën om in plannen.

homestyleclub-stijlcioon-logo_edited_edi
bottom of page