top of page
  • Marieke

Style je interieur voor instaworthy content

Size doesn't matter

Je houdt van home decor, je houdt van interieur, je bent trots op je huis en je wilt het laten zien. Dat kan! Je moet er echter wel eerst voor zorgen dat je iets hebt om mee te pronken, of hoe we het ook wel noemen, een 'insta-waardige' plaatje. Als er iets is dat ik heb geleerd sinds ik mijn eigen interieur Instagram-account startte in 2018, is dat het niet gaat om de grootte van je huis, of de centen die erin worden gestort. Het gaat meer om styling, creativiteit en prachtige foto's. Mensen houden ervan zich te identificeren met wat ze zien en lezen, geïnspireerd te raken door iets dat ze misschien thuis ook zelf zouden kunnen doen, ongeacht wat hun budget is.


In deze blog geef ik je een aantal simpele tips om je interieur te stylen voor maximaal effect op Instagram en echte Instaworthy content.

Styling voor een Instagram foto

Zorg dat er veel te zien is op je foto! Probeer zoveel mogelijk in het frame te passen. Je zal versteld staan van wat je kan doen met items die je al in huis hebt. Mijn eerste Instagram-mentor Andrea vertelde me: "Sleep al je mooie spulletjes bij elkaar en prop het op een foto, geen lege hoeken." En ze had gelijk. In het echt ziet het er veel te rommelig of onpraktisch uit.


Urban Chic Vintage Dining Room by Whispering Bold

Natuurlijk heb ik over het algemeen geen plant op mijn wc-bril, of mijn salontafel gevuld met 20 aangestoken kandelaars, of 15 kussentjes die allemaal quasinonchalant op één gemakkelijke stoel zijn gegooid, maar voor een foto ziet het er fantastisch uit. Dit betekent toch echt dat je eerst de ruimte moet opruimen, vervolgens al je favoriete items naar die ruimte moet slepen, deze volledig stylt, klik klik, en je dan alles weer terug moet zetten. Een goede foto nemen kost tijd. Uren soms. Zorg ervoor dat je een paar foto's neemt vanuit verschillende hoeken van elke setting waar jij blij mee bent, om een beetje voorraadje op te bouwen voor toekomstige posten.

More is more! Leg zoveel mogelijk vast op een interieur foto.

Ga voor kwaliteit foto's

Niet iedereen is een fotograaf. Ben ik ook niet. Ik maak foto's met mijn telefoon. Ik heb er bewust voor gekozen om niet te investeren in mooie camera's, apparatuur en andere software en het te doen met wat ik middelen die ik heb. En dat kan makkelijk voor je Instagram-feed. Dat gezegd hebbende, het gaat natuurlijk wel om de foto’s en wat je op het plaatje zet. Je kunt het mooiste huis van de wereld hebben, als je de schoonheid ervan niet goed op een kiekje kan zetten, heb je er niks aan op Instagram. Hetzelfde geldt andersom, met een geweldige foto kan elke eenvoudige hoek eruitzien als een meesterwerk.

Met een geweldige foto kan elke eenvoudige hoek eruitzien als een meesterwerk.

Ik deel met jou mijn ervaring als influencer en marketeer, niet als professionele fotograaf. Mijn eigen foto’s maak ik dus op mijn telefoon en van de 30+ die ik van elke setting maak, houd ik er misschien maar 2 of 3. Wees meedogenloos. Als je niet helemaal tevreden bent met een foto, plaats deze dan niet. Dat komt je engagement rate nooit ten goede.

Maximaliseer de ruimte die Instagram je geeft

Ik raad je aan om alleen portret maat foto's of vierkantjes (als niet anders kan) te posten. Op die manier zorg je voor de grootst mogelijke afbeelding in iemands nieuws feed. Plaats geen horizontale afbeeldingen; ze zijn veel moeilijker te zien op iemands telefoon en doen het daarom vaak niet best.


De beste interieurfoto's op Instagram zijn (natuurlijk) mooi, zijn scherp (doh), hebben consistent (dag) licht, omvatten het liefst een totaal plaatje van een ruimte, genomen op navelhoogte met rechte hoeken. Klinkt eenvoudig maar kan erg lastig zijn. Maak een eerste plaatje van je kamer en analyseer die kritisch. Mist er iets? Of moet je nog een beetje schuiven? Laat ik echt al het moois zien die ik met het blote oog waarneem? Zijn mijn hoeken recht? Kleuren representatief? Is wit wit en zwart zwart?


Wanneer je foto's maakt van een bepaalde setting, schiet ze dan in maat 5:4 voor een Instagram post (op een iPhone betekent dit 4:3 en dan bijsnijden op maat) of 16:9 voor een Instagram reel cover of stories. Dit is belangrijk. Zorg er voor dat je altijd content maakt voor stilstaande beelden en cover foto's. Als je toch alles bij elkaar gesleept hebt voor een mooie setting, kan je net zo goed meteen bewegend beeldmateriaal maken voor je Instagram reels en stories.


Vermijd close-ups tenzij je ze in een carrousel of stories gebruikt

Ik hou van een goede close-up foto. Instagram niet. Niet voor interieuraccounts in ieder geval. Heb je iets moois te delen, dat moeilijk te zien is op een overzichtsfoto? Plaats het in een carrousel en vertel je publiek om ernaar te swipen. Zo vang je 2 vliegen in één klap: extra engagement op je post en je laat niet 1 maar 2 (of meer) prachtige foto's zien.


Even kort over het bewerken van foto's voor Instagram

Ik bewerk al mijn foto's. Niet zo erg dat ik mijn eigen huis niet meer herken, maar om al het moois te benadrukken. Ik gebruik de ingebouwde bewerkings-app op mijn telefoon voor algemene beeldaanpassingen. Ik zou echter niet kunnen zonder de app Snapseed om specifieke delen van een foto te bewerken. Ik vind het belangrijk om bepaalde gebieden of producten uit te lichten en te zorgen voor consistentie tussen vergelijkbare foto's in mijn feed.


Je zal niet altijd hetzelfde licht hebben wanneer je foto's maakt. Tenzij het je intentie is om met licht te spelen (je wilt bijvoorbeeld de prachtige schaduw laten zien die de zon maakt), zorg dan voor een vergelijkbaar uiterlijk tussen foto's.


Ik heb mijn eigen filters gemaakt voor een vergelijkbare look & feel voor mijn content en heb ze opgeslagen in Snapseed. Lees hier hoe je dat kunt doen. Dan maak ik aanpassingen tot ik tevreden ben.


Een andere app die ik dagelijks gebruik is SKRWT. Ik gebruik dit om perspectief aan te passen en lijnen recht te trekken. Het vergt een beetje oefening, maar als je deze app eenmaal onder de knie hebt, zul je er vast ook gek op zijn. Hiermee kan je heel gemakkelijk het perspectief van foto's wijzigen, ze waar nodig kantelen, hoeken aanpassen en lichte onevenwichtigheden corrigeren. Uiteraard zijn er nog veel meer fotobewerkings-apps of software die je kunt gebruiken die ongeveer hetzelfde doen.

Adjusting the lines of my hallway photo with SKRWT
De lijnen van een foto van mijn hal aanpassen met SKRWT

De SKRWT-app helpt je om je foto recht te trekken en de beeldverhoudingen aan te passen. 4PNTS (in de SKRWT-app) helpt je bij het aanpassen van hoeken om rechte lijnen te creëren.

When in Doubt, Accessorise

Bij twijfel, gooi er een extra accessoire bij. Het maakt niet uit als je af en toe dezelfde spulletjes in verschillende ruimtes gebruikt. De kans is groot dat niemand het zal merken. Een extra kleed of kussen zorgt altijd voor warmte, een plant geeft leven, een kopje thee net dat persoonlijke tintje.

Neem kwaliteit foto’s en denk aan compositie, hoeken en intentie.

Styling voor Instagram reels

Kun je dezelfde styling principes voor Instaworthy-foto's toepassen op Instagram-rollen? Ja en nee.


In het kort, je komt met meer weg op reels. Mensen hebben niet dezelfde mogelijkheid om alles in detail te bekijken, simpelweg omdat het bewegende inhoud is. Details zijn nog minder belangrijk wanneer u een stop-motionvideo of een time-lapse maakt.


Misschien wil je het zelfs een beetje minderen voor Instagram reels, om de kijker niet te overprikkelen. Wat mij betreft geldt de meer is meer regel NIET voor reels. Je wilt de kijker de kans geven om je beeld goed op te nemen. Vaak is een korte video die de kijker van de ene kant van de kamer naar de andere brengt al voldoende. Weersta de verleiding om te veel in een reel te proppen. Mijn advies is om reels te plaatsen die korter zijn dan 10 seconden. Zo maximaliseer je de kans dat mensen er vaker naar kijken.


Waar je echter geen concessies aan wilt doen, is de kwaliteit van je videocontent. Dit is net zo belangrijk voor Instagram reels als voor Instagram foto's. Maak stabiele beelden van hoge kwaliteit, houd de camera recht en vermijd vreemde hoeken. Denk aan de verlichting. Ik hou bij een foto meer rekening met compositie, lijnen en ook de styling vanuit een bepaalde hoek. Voor reels is dit iets minder belangrijk.


Bewerk je video's voor consistentie. Vergeet niet een aparte cover foto te maken om ervoor te zorgen dat je een mooie foto hebt om te delen op je overzichtspagina (in dezelfde look en feel als de rest van je afbeeldingen). Ik gebruik InShot om mijn video's te bewerken.


Het mooie van reels, in tegenstelling tot foto's, is dat een close-up vaak wel goed werkt, als deze erin verwerkt is. Daarom is het een geweldig alternatief als je een product wilt promoten en wilt laten zien hoe het in je huis staat, samen met alle details, tegelijkertijd in één post.


Meld je aan voor mijn updates en ik houd je op de hoogte met meer Instagram-tips en inzichten.

0 opmerkingen

Comments


Marieke Rijksen - Whispering Bold.jpg

Hi! Thanks for stopping by.

Ik ben Marieke, een Nederlands Australische interior designer, docent, business executive, content creator en social media influencer.

 

Duik in de wereld van interieur design en lees over wooninspiratie, make-overs en toffe doe-het-zelf home decor projecten op mijn blog.

Ik hou je op de hoogte!

Pick my brains.

Let the posts come to you.

Vind je het lastig om beslissingen te nemen voor je eigen interieur? Boek een online brainstormsessie met mij en zet ideeën om in plannen.

homestyleclub-stijlcioon-logo_edited_edi
bottom of page