top of page
  • Marieke

Waarom ik volgers op Instagram verwijder om mijn bereik te boosten

In de bruisende wereld van Instagram, waar het aantal volgers vaak wordt gezien als de maatstaf voor succes, lijkt het misschien tegenstrijdig om volgers te verwijderen. Toch is dat precies wat ik aan het doen ben – mijn volgerslijst opschonen om een beter bereik en echte betrokkenheid te krijgen.


Daarom verwijder ik alle twijfelachtige volgers die mij niet om de juiste redenen volgen, bots zijn, geen interesse hebben in mijn content, of gewoon niet actief zijn.


woman lying on blue sofa with phone

Het probleem: kwaliteit versus kwantiteit

Op het eerste gezicht lijkt het hebben van bijna 100k volgers op Instagram een enorme prestatie. Het roept respect op en opent deuren naar meer volgers, samenwerkingen en kansen.


Maar achter deze aantallen schuilt vaak een andere realiteit. Niet alle volgers zijn gelijk, en een groot aantal volgers betekent niet automatisch veel betrokkenheid of een groot bereik.


Instagram's algoritmes geven voorrang aan content die veel interactie krijgt. Dus als veel van je volgers inactief zijn of weinig interesse tonen in je content, zullen je posts minder vaak verschijnen bij degenen die dat wel doen.


Kortom, een hoog aantal volgers met lage betrokkenheid kan je zichtbaarheid op het platform ernstig belemmeren.


De opkomst van spam en inactieve volgers

Met de opkomst van automatisering en bots heeft Instagram een toename gezien van nep- of spookvolgers. Dit kunnen zijn, maar zijn niet beperkt tot:


Bots:

Geautomatiseerde accounts die zijn geprogrammeerd om te volgen en ontvolgen om betrokkenheidsstatistieken te manipuleren zijn een voorbeeld van dergelijke nep- of spookvolgers.


Spam accounts:

Accounts die volgen in de hoop terug gevolgd te worden, maar nooit interactie met je content aangaan.


Inactieve gebruikers:

Echte accounts die niet langer actief zijn op het platform.


Door deze types volgers te lozen, hoop ik een meer betrokken en echt publiek op te bouwen, wat uiteindelijk mijn bereik en succes op Instagram ten goede zal komen!


typical instagram bot fake follower

Het effect van deze volgers op je engagement en bereik

Veel van deze volgers verstoren je betrokkenheidscijfers en verminderen de kans dat je content prioriteit krijgt van het Instagram-algoritme. Het inzien van dit probleem is de eerste stap naar een oplossing.


Instagram's nieuwe functie om nepvolgers te verwijderen: een gedeeltelijke oplossing

Instagram heeft een functie toegevoegd om accounts te markeren die mogelijk spam zijn, wat een stap vooruit is. Maar het is niet genoeg. Het platform kan duidelijke bots en spamaccounts verwijderen, maar mist vaak de meer subtiele gevallen van inactieve of ongeïnteresseerde volgers.


Hoewel deze functie wat verlichting biedt, laat het nog steeds een groot deel van het werk over aan de gebruiker. Daarom begon ik met het handmatig verwijderen van volgers om ervoor te zorgen dat mijn engagement en bereik niet werden geschaad door deze ongewenste volgers.


De gigantische taak van handmatige verwijdering

Handmatig volgers verwijderen is een enorme klus, zeker met bijna 100.000 volgers. Ik ben begonnen met het zelf verwijderen van deze accounts. Dagelijks spendeerde ik uren aan het doorbladeren van mijn volgerslijst, waarbij ik de verdachte of inactieve accounts identificeerde en verwijderde.


woman on blue sofa with mini doodle dog

Deze taak werd al snel te veel. Instagram staat slechts een beperkte hoeveelheid activiteit per dag toe voordat ze je als potentieel een bot beschouwen. Dit maakt het proces extra ingewikkeld. Zodra je deze limiet bereikt, moet je stoppen en wordt je activiteit voor de rest van de dag beperkt.


instagram activity limit warning

Op een middag, terwijl ik vrolijk aan het scrollen en verwijderen was, werd mijn account plotseling opgeschort. Gelukkig hoefde ik alleen wat gegevens in te vullen en te bewijzen dat ik het was. Binnen enkele minuten had ik mijn account weer terug, maar het gaf me toch een flinke schrik.


De dagen daarna kreeg ik voortdurend meldingen om mijn wachtwoord te wijzigen, omdat er beweerd werd dat ik likes of volgers had gekocht. Dat was natuurlijk belachelijk, want ik probeerde juist van ze af te komen, niet er meer te krijgen!
Van handmatig verwijderen naar hulp zoeken

Na talloze uren van handmatig werk en het verwijderen van ongeveer 10.000 volgers, voelde ik me uitgeput en gefrustreerd. Het werd duidelijk dat ik een efficiëntere oplossing nodig had. Uiteindelijk ontdekte ik een bedrijf dat audits uitvoert op volgers en inactieve en verdachte accounts identificeert.


Na analyse bleek dat ongeveer 40% van mijn openbare volgers inactief was (vanwege beperkingen konden privé-accounts niet worden geanalyseerd, die ongeveer de helft van mijn totale volgers uitmaken), inclusief alle verdachte accounts. Dit inzicht was zowel verhelderend als ontmoedigend. Het bedrijf bood ook software aan om deze accounts automatisch te verwijderen, wat een verleidelijke maar uitdagende beslissing bleek te zijn.


Het dilemma van automatisering van het verwijderen van Instagram-volgers

Het automatisch verwijderen van volgers kan een dubbelzijdig zwaard zijn. Enerzijds belooft het tijd en moeite te besparen, wat het schoonmaakproces grondiger en efficiënter maakt. Anderzijds betekent het overdragen van controle aan een algoritme dat je account potentieel significant kan beïnvloeden.


Na zorgvuldige overweging en ondanks verschillende tegenslagen, heb ik uiteindelijk besloten om door te gaan met het handmatig verwijderen van volgers.


De verleiding en eerste stappen

In eerste instantie leek het idee om het proces van automatische verwijdering van ongewenste volgers aan te pakken erg aantrekkelijk. Het enorme aantal inactieve en spamaccounts dat door de auditors werd geïdentificeerd (ongeveer 40% van mijn publieke volgers) maakte de handmatige verwijderingstaak onoverkomelijk.


De belofte van een tool die deze vervelende klus efficiënt kon klaren, leek een verleidelijke oplossing voor een tijdrovend probleem.


Vertrouwensproblemen en beveiligingszorgen

Mijn enthousiasme werd echter getemperd door diepgeworteld wantrouwen jegens externe apps. Het idee om mijn Instagram-account over te dragen aan een derde partij voelde riskant aan.


Na een groot hack-incident in het verleden was ik extra voorzichtig. Het toestaan van toegang aan een externe app deed me denken aan de ellende van toen en de moeizame procedure om mijn account te herstellen.Het hackincident: wees gewaarschuwd

Het hacken van mijn Instagram-account was een beangstigende ervaring die me kwetsbaar en achterdochtig maakte over mijn digitale veiligheid. De hacker kreeg toegang via een louche link en het kostte weken om weer controle te krijgen. Ik mag mezelf gelukkig prijzen, want de meeste mensen herstellen hun account nooit meer.


Deze beproeving heeft me extreem voorzichtig gemaakt met het delen van mijn inloggegevens of het verlenen van toestemming aan externe apps. Het idee om mogelijk opnieuw door die nachtmerrie te moeten gaan, heeft me doen twijfelen aan de route van automatisering.


Technische obstakels en frustraties

Zelfs als ik mijn vertrouwensproblemen had kunnen overwinnen, waren de technische uitdagingen met de automatiseringstool behoorlijk substantieel. Vanaf het begin bleek het moeilijk om de tool naadloos te laten werken:


Het platform vereiste specifieke configuraties die niet compatibel waren met mijn systeem, waardoor de navigatie verwarrend en frustrerend was. Daarnaast verliep het inloggen via de automatiseringstool niet soepel, met frequent optredende foutmeldingen en mislukte pogingen, wat mijn frustratie alleen maar vergrootte. Het opstellen van een ideale lijst van te verwijderen volgers bleek complexer dan gedacht, omdat de tool gedetailleerde invoer en criteria vereiste die ik niet nauwkeurig kon specificeren.


Het is belangrijk op te merken dat deze uitdagingen niet te wijten waren aan een gebrek aan klantenservice. Het supportteam was responsief en deed hun best om bij te springen. Echter, de combinatie van technische obstakels en mijn inherente wantrouwen jegens apps van derden vormde een onoverkomelijke hindernis.


Elke stap vooruit leek gepaard te gaan met nieuwe obstakels, en geleidelijk verloor ik het vertrouwen in de mogelijkheid van de tool om een vlotte en veilige ervaring te bieden.


Handmatig volgers verwijderen: tijdrovend maar veilig

Na uitgebreid beraad heb ik besloten om door te gaan met het handmatig verwijderen van volgers. Deze keuze was niet lichtvaardig genomen. Het vooruitzicht om urenlang volgers door te spitten en te bepalen wie moest vertrekken, was ontmoedigend, maar het gaf me wel het gevoel dat ik de veiligste en meest gecontroleerde aanpak koos.


Ondanks de tijdsintensieve aard van het handmatig verwijderen, vond ik het behoud van controle en de veiligheid van mijn account van onschatbare waarde.


woman lying on blue sofa in urban jungle interior

Het handmatig verwijderen van volgers, hoewel tijdrovend, biedt verschillende voordelen. Het geeft me volledige controle over wie blijft en wie vertrekt, wat mijn account veiliger maakt door het vermijden van apps van derden en het risico op nieuwe hackincidenten verkleint.


Daarnaast stelt het handmatig beoordelen van mijn volgers me in staat om mijn publiek beter te begrijpen en weloverwogen beslissingen te nemen over wie ik wil behouden. Maar zoals gezegd, wees dus erg voorzichtig met hoeveel volgers je er tegelijkertijd verwijderd.


Ik ga gewoon verder

Terwijl ik blijf werken aan mijn volgerslijst (op het moment van schrijven van deze blog heb ik ongeveer 12% van mijn volgers verwijderd), blijft het een enorme klus. Elke dag neem ik de tijd om een kleine groep volgers te bekijken en te verwijderen. Het gaat langzaam, maar het geeft me wel gemoedsrust. Het voelt alsof ik een nieuwe start maak zonder helemaal opnieuw te hoeven beginnen.


Ik merk zelfs dat de betrokkenheid bij mijn berichten begint toe te nemen nu ik geleidelijk inactieve en spamaccounts verwijder, wat mijn beslissing om deze taak handmatig aan te pakken alleen maar bevestigt. Bovendien begint de demografische verdeling van mijn volgers meer samenhang te vertonen.


Wat heb ik hiervan geleerd?

Deze ervaring heeft benadrukt hoe belangrijk het is om controle te behouden over mijn sociale media-accounts. Hoewel automatiseringstools gemak kunnen bieden, brengen ze ook risico's en uitdagingen met zich mee die niet altijd direct zichtbaar zijn.


Hier zijn enkele belangrijke lessen die ik heb geleerd tijdens dit proces:


Veiligheid voorop:

Zorg altijd voor de beveiliging van je accounts. Het gemak van apps van derden weegt niet op tegen het risico op mogelijke hacking.


Geduld loont:

Hoewel handmatige methoden veel tijd vergen, kunnen ze op lange termijn betere resultaten opleveren en bieden ze volledige controle over het proces.


Geïnformeerde beslissingen:

Neem de tijd om je volgers te begrijpen en maak weloverwogen keuzes over wie je wilt behouden. Dit kan leiden tot een betrokken en authentiek publiek.


Blijf voorzichtig:

Wees waakzaam met apps van derden en doe grondig onderzoek voordat je toegang verleent tot je accounts.


Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om automatisering links te laten liggen en vast te houden aan het handmatig verwijderen van volgers, voornamelijk vanwege zorgen over veiligheid en technische uitdagingen. Ondanks dat dit proces meer tijd en moeite kost, bieden de gemoedsrust en controle die het geeft onschatbare waarde.


Het handhaven van een hoog niveau van betrokkenheid en authenticiteit op Instagram is de inspanning waard, en ik ben vastbesloten om deze reis met voorzichtigheid en toewijding voort te zetten.


Moraal van het verhaal

Deze reis heeft me een waardevolle les geleerd: het is essentieel om je volgers in de gaten te houden, zelfs als het uitdagend is, vooral na een viral reel. Virale inhoud trekt vaak een golf van volgers aan, maar niet allemaal zijn ze waardevol voor langdurige betrokkenheid.


Deze nieuwe volgers kunnen je betrokkenheid schaden als ze niet oprecht geïnteresseerd zijn in je inhoud. Door je volgerslijst nauwlettend in de gaten te houden en te focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit, kun je een meer betrokken en ondersteunende gemeenschap opbouwen.


Waarom is oprechte betrokkenheid belangrijk?

Het doel van sociale media zou moeten zijn om een gemeenschap van betrokken en geïnteresseerde volgers op te bouwen. Het is waardevoller om een kleinere, maar actieve aanhang te hebben dan veel inactieve of niet-geïnteresseerde volgers.


Hogere betrokkenheid:

Actieve volgers zijn sneller geneigd om je berichten leuk te vinden, erop te reageren en te delen, wat je betrokkenheid aanzienlijk verhoogt.


Groter bereik:

Het algoritme van Instagram geeft voorrang aan berichten met veel interactie, waardoor je inhoud een breder publiek bereikt.


Sterkere banden:

Echte volgers steunen je initiatieven vaak actief, nemen deel aan gesprekken en dragen bij aan een bruisende online gemeenschap.


Praktische tips voor het beheren van volgers

Als je vergelijkbare problemen hebt met inactieve of spamvolgers, zijn hier een aantal praktische tips:


Regelmatige audits:

Voer regelmatig audits uit van je volgers om inactieve of verdachte accounts te identificeren en te verwijderen.


Betrokkenheid bijhouden:

Houd je statistieken bij en let op plotselinge dalingen die kunnen wijzen op een toename van spamvolgers.


Kwaliteit boven kwantiteit:

Richt je op het aantrekken van volgers die oprecht geïnteresseerd zijn in je inhoud in plaats van te streven naar een hoog aantal volgers.


Handmatige controles:

Controleer periodiek handmatig je volgerslijst, zelfs als je geautomatiseerde tools gebruikt, om ervoor te zorgen dat je controle behoudt over je account.


woman on blue sofa whispering bold

Tot slot

Het verwijderen van volgers om je bereik te verbeteren kan tegenstrijdig lijken, maar het is een essentiële stap naar het opbouwen van een betrokken en authentieke online gemeenschap. Door bots, spam en inactieve accounts te verwijderen, verhoog je je betrokkenheidspercentage en zorg je ervoor dat je content bij de juiste doelgroep terechtkomt.


In de wereld van sociale media is kwaliteit altijd belangrijker dan kwantiteit. Terwijl ik deze reis voortzet, streef ik ernaar om een ruimte te creëren waar echte betrokkenheid en gemeenschap gedijen. Mijn doel blijft hetzelfde: een volgersbasis opbouwen die actief, geïnteresseerd en ondersteunend is.


Onthoud dat de accounts die je volgen na een virale post niet altijd waardevol zijn. Blijf je volgers monitoren, koester je gemeenschap en geef prioriteit aan oprechte betrokkenheid voor langdurig succes. Ik houd je op de hoogte van de impact van dit proces op mijn account!

0 opmerkingen

コメント


Marieke Rijksen - Whispering Bold.jpg

Hi! Thanks for stopping by.

Ik ben Marieke, een Nederlands Australische interior designer, docent, business executive, content creator en social media influencer.

 

Duik in de wereld van interieur design en lees over wooninspiratie, make-overs en toffe doe-het-zelf home decor projecten op mijn blog.

Ik hou je op de hoogte!

Pick my brains.

Let the posts come to you.

Vind je het lastig om beslissingen te nemen voor je eigen interieur? Boek een online brainstormsessie met mij en zet ideeën om in plannen.

homestyleclub-stijlcioon-logo_edited_edi
bottom of page