top of page
  • Marieke

Dutch Wallcoverings in ons Spaanse landhuis - de eetkamer makeover

Ik ben nog steeds aan het uitzoeken wat de oorspronkelijke lay-out van Villa Ardilla was, voordat er werd aangebouwd. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat het oorspronkelijke plan was om een ​​eetkamer in het midden van het huis te hebben, zonder natuurlijk licht. Het werkt echter wel, het is het epicentrum van het huis, de plek waar iedereen samenkomt. Het is waar je het huis binnenkomt, en je gaat vanaf deze centrale plek naar elke andere kamer.

Onze eerste avond in Villa Ardilla

Een entertainer's delight?

Spaanse gezinnen entertainen graag. En heel veel. De eetruimte is dus belangrijk. Ze lijken vooral ook erg voorzichtig te zijn met hun prachtige meubels. Toen we de sleutels van ons huis kregen, stond in de (relatief grote) eetkamer een kleine tafel met 4 stoelen en een grote plastic hoes eroverheen.


Tot onze verbazing bleek dat onder al dat plastic een onwijs mooie en grote uitschuifbare tafel zat, waar gemakkelijk 10 personen aan kunnen zitten. Waarom zou je dat verbergen? 🤷‍♀️


Ook denk ik ik niet dat comfort een groot ding is in de zomerhuizen hier. Nou ja, logisch, want je brengt de meeste tijd buiten door. Maar de stoelen die bij deze eettafel hoorden (in totaal waren het er 8, de andere 4 vond ik ergens verspreid door het huis) waren waarschijnlijk de meest oncomfortabele stoelen waar ik ooit op zat. Absoluut vreselijk, ik heb nog nooit zo ongemakkelijk aan een eettafel gezeten. Ik neem aan er mensen zijn die deze stoelen helemaal te gek vinden, ik denk persoonlijk dat ze thuishoren in een kasteelmuseum. Ik ben dol op vintage items, maar deze moesten weg. Ik had echter eerst strijd met manlief; hij raakte erg gesteld op het karakter van deze stoelen. Maar hij werd er al snel uit gestemd, met 3 tegen 1, omdat de kinderen op deze vreselijke gevallen ook niet een hele maaltijd konden uitzitten.


Oneindig aantal kastjes

Gebrek aan opslag is zeker niet het probleem in deze woning. Ik denk dat we misschien al zes kasten hebben weggedaan, en er zijn er nog steeds genoeg in elke kamer. De meeste zijn nogal leeg (voorlopig). De eetkamerkasten blijven staan, die zijn mooi. Er zijn er drie; prachtige Spaanse schoonheden van hoge kwaliteit hardhout.


Ze vormden een schril contrast met de witte muren. De lampen waren zo fel, bijna blauw licht, en zonder veel zonlicht dat erdoorheen filterde, voelde het heel koud en ongemakkelijk. Soort ziekenhuissfeertje. Je ogen deden er pijn van. Ik weet dat mensen van witte muren houden.


Sommige gewoon omdat 'dat is wat je doet', andere omdat 'het lekker makkelijk is', maar de meeste omdat ze simpelweg bang zijn voor kleur, en om kleur te bekennen. Ik niet. Deze ruimte had heel hard een beetje kleur nodig.


De kracht van kleur

Kleur transformeert een ruimte. Je hoeft heus niet ineens volledig door te slaan. Mensen denken meteen aan neonroze, appelgroen en vurig rood als ze aan kleur denken. Het kan een stuk subtieler zijn. Maar kleur heeft wel de kracht om de sfeer van een ruimte onmiddellijk te veranderen. Als kleur goed gekozen is, werkt het meteen positief en ontspannend op de zintuigen, precies wat ik zocht voor de eetkamer in Villa Ardilla.


Inspiration from design-seeds.com via Pinterest

Ik had je mijn kleurinspiratie voor Villa Ardilla al laten zien in mijn werkplek make-over blog (lees hier meer); gebaseerd op het roze van de buitenmuren, maar met een vleugje pit aan de binnenkant. Ik ben helemaal verliefd op dit Seeds-kleurenpalet op basis van ganzenveren.


Ik heb de buitenste twee kleuren gebruikt voor het woon / studeergedeelte (en onze master bedroom, maar die wordt later onthuld!). Maar in deze ruimte heb ik gekozen voor een iets warmere tint. En ik probeerde een kleur te vinden die overeenkwam met de tweede tint van dit palet. Dus ging ik naar de plaatselijke verfwinkel, brainstormde met leukerd Pilar (mijn nieuwe kleurvriendin) en we vonden de meest perfecte kleur, precies wat ik in gedachten had.


Ik heb meteen een grote emmer gekocht, omdat ik er zeker van was dat ik het ook voor andere kamers zou gebruiken.Aan het werk!

Er is iets zo bevredigend aan schilderen met kleur, vind je niet? Ik denk dat het de onmiddellijke voldoening is om een ​​ruimte zo voor je ogen te zien transformeren. Deze keer ontdekte ik dat mijn dochter (9) er ook van genoot. Ze vroeg of ze me mocht helpen, en hoewel ik aanvankelijk aarzelde ('Weet je het zeker, dit is grote mensen verf, kan je netjes binnen de lijnen schilderen? Enz.'), bleek ze een absolute kanjer te zijn. Netjes, enthousiast en (klein voor haar leeftijd) deed zij de onderste meter en al die moeilijk bereikbare plekjes, zonder dat ik mijn rug hoefde te breken. Winning! Misschien valt de appel toch niet zo ver van de boom?Nog niet helemaal klaar!

Maar, net als bij de woonkamer, ontbrak het deze ruimte aan textuur en had overal harde oppervlakken. Ik moest dit doorbreken en wat moderne accenten aan deze kamer toevoegen, maar wel tegelijkertijd het karakter van het huis behouden. Dus nieuwe stoelen van stof voor wat extra zachtheid (en liefde voor mijn zitvlak), en... behang!


Ik heb het heel mooi behang van Dutch Wallcoverings gekregen. Voor deze kamer wilde ik iets dat opviel, maar toch niet iets al te heftigs. Het moest kleur, warmte en interesse toevoegen, maar tegelijkertijd ook ontspannend werken. Uiteindelijk is het de eetkamer en centraal punt in het midden van het huis. Het is ook een vakantiehuis, dus hoewel het geheel mijn ontwerp en smaak is, richt ik me toch op een net wat breder publiek.


Ik ben stiekem gek op behang met jungle-thema (nog steeds een kind in hart en nieren) maar wilde niet dat de luipaarden, slangen of papegaaien van de muur zouden springen. Toen ontdekte ik Dutch Wallcoverings Jungle Fever Collection, en dan in het bijzonder dit op pauwenveren geïnspireerd behang (FJ3001) en wist meteen dat deze het moest worden. Er zijn echter nog veel meer ontwerpen in deze collectie; ga maar eens kijken. En als jungle niet jouw ding is, dan sta zal je er alsnog versteld ​​van staan hoeveel andere collecties er wel niet zijn. De keuze is reuze!Wat ik leuk vind aan dit specifieke behang, is dat het geen jungle schreeuwt. Het heeft ook een vleugje art deco, en dat vond ik best heel geschikt voor deze kamer.


Mijn dochter bleek ook de perfecte assistent voor het ophangen van behang, en samen behingen we de langste muur van de eetruimte voor het laatste deel van de transformatie.Dan de onthulling!


Benieuwd hoe het is geworden? Nou, kijk maar! Mijn doel was om de ruimte te verzachten, trouw te blijven aan het karakter van het huis én de vintage Spaanse hardhouten meubels die bij het huis hoorden te eren. En ik denk dat ik in deze missie geslaagd ben.


'Mum, this feels so relaxing!', zei mijn dochter. En dat is precies wat je wilt in een eetkamer, toch? Zeker als je op vakantie bent! De verlichting wordt aangestuurd door het Philips Hue-systeem om de kleurtemperatuur te regelen, om het licht nog wat meer te verzachten.


De nieuwe, vrij eenvoudige eetkamerstoelen voegen textuur, een modern tintje en (vooral) extra comfort toe. De eettafel is helemaal uitgeschoven, in het volle zicht en niet verborgen onder plastic. De ruimte is nu uitnodigend, comfortabel en in deze eeuw gebracht, terwijl het trouw blijft aan zijn oorspronkelijke karakter en charme. Urban Mediterranean meets Whispering Bold.Het grootste deel van deze make-over werd voornamelijk gerealiseerd met ellebogenvet en muurbekleding. Alleen de stoelen zijn nieuw. Met kleur kun je een enorme impact maken, ook met een laag budget. Experimenteer, en heb plezier!

Voor & Na

Wat vind je van deze make-over?


Liefs, Marieke

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Marieke Rijksen - Whispering Bold.jpg

Hi! Thanks for stopping by.

Ik ben Marieke, een Nederlands Australische interior designer, docent, business executive, content creator en social media influencer.

 

Duik in de wereld van interieur design en lees over wooninspiratie, make-overs en toffe doe-het-zelf home decor projecten op mijn blog.

Ik hou je op de hoogte!

Pick my brains.

Let the posts come to you.

Vind je het lastig om beslissingen te nemen voor je eigen interieur? Boek een online brainstormsessie met mij en zet ideeën om in plannen.

homestyleclub-stijlcioon-logo_edited_edi
bottom of page