top of page
  • Marieke

DYI: een hele makkelijke balkonbar

Een van de fantastische kenmerken van ons huis in Vilamarxant is het uitzicht. Er gaat niets boven het kijken naar de zonsondergang over de bergen en sinaasappelvelden, met een glas wijn, op ons overdekte terras. Vanaf het moment dat we het huis kochten, wist ik dat ik daar een balkonbar wilde bouwen. Iets simpels, om nog meer van die momenten te genieten. Dus dat deed ik!


Onderdelen halen

Het ontwerp dat ik in gedachten had was super simpel. Onze terrasreling wordt overal op het terrein gebruikt, dus ik wilde iets draagbaars. Want in de zomer, bij schemering, is het pooldeck ook uitstekend geschikt voor een bar. Dus ik wilde iets wat ik op meerdere plekken kon gebruiken. Ik ging naar de plaatselijke bouwmarkt en kocht twee houten planken, een paar fatsoenlijke plankdragers en een paar haken. En dat was best een uitdaging in onze gehuurde Fiat 500, kan ik je vertellen! Ik ging voor 2m lange planken, één met een breedte van 40cm (het bargedeelte) en één met een breedte van 30cm (het steungedeelte).Het hout eerst beitsen

De eerste klus was de grenen planken beitsen. Het terras overdekt maar nog steeds blootgesteld aan de elementen, dus de planken moesten op passende wijze worden beschermd. Bovendien hield ik niet van de lichte kleur van het hout. Ik koos een beits die het een wat meer verweerde, grijze wassing zou geven.


Uiteraard schuur je de planken voordat je gaat beitsen, een klusje die mijn kinderen graag wilde doen. Bonus!Montage

Dan het leuke gedeelte. De DYI balkonbar in elkaar zetten! Makkelijker kan echt niet. Mijn zoon helpt me graag met dit soort dingen, dus samen hebben we de planken aan elkaar geschroefd met behulp van plankdragers. Uiteraard zou een slim persoon dit doen met een elektrische schroevendraaier, maar die had ik helaas niet tot mijn beschikking. Ik vond een klopboor in de schuur, maar deze was veel te krachtig om te schroeven. Omdat het geen enorme klus was, deden we alles met de hand. Ik had echter gewoon even naar de buren moeten lopen om een elektrische schroevendraaier te lenen om die enorme blaar in de palm van mijn hand te vermijden (dom!).


We gebruikten 2 mooie plankdragers voor de buitenste delen van de bar (omdat ze duidelijk zichtbaar zijn), en vervolgens 2 eenvoudige voor in het midden. Zie je dat deze niet de driehoekige vorm hebben? Ik wilde mijn knieën niet stoten als ik aan het genieten ben van mijn glas wijn.

De haken eraan vastzetten

Het is even zoeken om de juiste haken te vinden om je balkonbar op te hangen. Het hangt allemaal af van hoe breed je reling is. Ik vond de mijne in de fietsenafdeling van de bouwmarkt, omdat deze normaal gesproken worden gebruikt om fietsen op te hangen. Ik heb een hekel aan primaire kleuren, dus het blauw moest weg. Gemakkelijke oplossing: ik heb zwarte tape erom gedaan om ze in zwarte haken te veranderen.


We hebben ze aan de achterkant van de balkonbar vastgemaakt. Ik zorgde ervoor dat de schroeven waren geplaatst (en lang genoeg) om door beide planken te gaan, voor extra ondersteuning.Afhankelijk van je reling, kan het zijn dat de bovenkant breder is dan het hekwerk (zoals bij mij het geval was). Ik heb een extra stuk hout aan de achterkant van de bar toegevoegd om de bar waterpas te maken en ervoor te zorgen dat mijn glas wijn niet in mijn schoot belandt.
Klaar!

Het enige wat ik dan nog moest doen, was mijn zelfgemaakte balkonbar ophangen en genieten van de zon! Het blijkt ook nog eens een geweldig zonnig thuiskantoor te zijn. Het enige wat ik nu nog nodig heb, zijn een paar funky barkrukken.


Ik ben er super blij mee, en het kan echt niet eenvoudiger! Paar uurtjes werk, en hoppa. Heb je nu zin om je eigen balkonbar te maken?


0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


Marieke Rijksen - Whispering Bold.jpg

Hi! Thanks for stopping by.

Ik ben Marieke, een Nederlands Australische interior designer, docent, business executive, content creator en social media influencer.

 

Duik in de wereld van interieur design en lees over wooninspiratie, make-overs en toffe doe-het-zelf home decor projecten op mijn blog.

Ik hou je op de hoogte!

Pick my brains.

Let the posts come to you.

Vind je het lastig om beslissingen te nemen voor je eigen interieur? Boek een online brainstormsessie met mij en zet ideeën om in plannen.

homestyleclub-stijlcioon-logo_edited_edi
bottom of page