top of page
  • Marieke

Mijn haat-liefde verhouding met Instagram en de zonnige zijde van het verhaal

Op een typisch bewolkte ochtend hier in Nederland begon het idee om over mijn ervaringen met Instagram te schrijven, zich langzaam in mijn hoofd te vormen. Ik staarde naar een leeg scherm op mijn computer, en de cursor knipperde onophoudelijk, bijna alsof het me uitdaagde om te beginnen met typen.


Kon ik echt de achtbaan van emoties beschrijven die Instagram mij heeft gebracht? De voortdurende updates van het algoritme, de schommelingen in het bereik en de onophoudelijke jacht op likes en reacties hadden hun tol geëist. Maar hier zat ik dan, klaar om de complexiteit van mijn haat-liefde verhouding met deze sociale media gigant te ontrafelen.starting to write


Het laatste zetje van een digitale vriendin

Het laatste zetje om deze blog te schrijven kwam van een Instagram-vriendinnetje, een mede content creator uit Ierland (Rachel van @raysmoneypit - zeker het volgen waard!). Ondanks de afstand tussen ons en dat we elkaar nooit in het echt hebben ontmoet, hebben we een vriendschap opgebouwd in het digitale web van Instagram. Ook zij heeft de stille gevechten met het algoritme gevoerd.


Toen ik mijn twijfel uitsprak, bezorgd over hoe mijn openheid zou overkomen op mijn commerciële partners, was zij degene die de balans deed doorslaan. "Vertel het zoals het is," zei ze. "Het is de waarheid van onze tijd, en het is een verhaal dat verteld moet worden. Je commerciële partners zullen het vast waarderen."


Haar overtuiging bevestigde mijn gevoelens; het zijn de authentieke ervaringen die mensen juist aanspreken, en door die te delen, bieden we een echt verhaal dat zowel makers als merken moeten erkennen in dit steeds veranderende sociale medialandschap.


De impact van Instagram: Routine, Invloed, Complexiteit, Frustratie en Reflectie

In het huidige digitale landschap, waar elke tik op ons scherm een nieuw perspectief of idee onthult, heeft Instagram de afgelopen vijf jaar een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van mijn dagelijkse routine.


Ik draag vele petten, die van een docent interieurontwerp, influencer, content creator en digitale nomade en heb een complexe relatie met dit sociale mediaplatform. Het is een relatie bestaande uit zowel diepe waardering als echt voelbare frustratie.


instagram love hate relationship

Ik heb besloten om mijn verhaal te delen, een verhaal met momenten van onzekerheid, vooral toen ik overwoog of ik dit artikel nou wel of niet moest schrijven. Vaak voelde ik me in strijd met Instagram, en voelde echt die haat-liefde verhouding met de app die zo'n grote invloed heeft gehad op mijn werk en privéleven.


Hoe Instagram door de jaren heen is veranderd en HET Algoritme

Als ik terugdenk aan de relatie met deze suffe app, kan ik niet negeren hoe Instagram door de jaren heen is veranderd. Wat begon als een simpele app om foto's te delen, is veranderd in een maar ingewikkeld netwerk waar foto's, video's, stories en directe berichten samenkomen in een lappendeken van online interactie.


Deze evolutie kwam met uitdagingen, vooral omdat het steeds veranderende algoritme het voor content creators zoals ik steeds moeilijker maakte om ons bereik te behouden, laat staan te vergroten.


camera on a tripod - plant photogrtaphy

Als ik door mijn Instagram-feed scroll, zie ik vaak heel wat creators die denken te beschikken over de geheime formule voor succes op het platform, waarbij iedereen claimt de code voor snelle groei gekraakt te hebben. Maar de werkelijkheid is dat niemand de werking van Instagram's steeds veranderende algoritme met absolute zekerheid kan voorspellen.


Natuurlijk zijn er aspecten die we zelf kunnen beïnvloeden; het maken van kwaliteit content en onze accounts consistent vol energie en interactie pompen. Maar een groot deel van de Instagram-groeit komt toch echt neer op een beetje geluk hebben. Soms (of vaak), ondanks dat we alles 'goed' doen, presteert een post niet zoals verwacht, terwijl een ander dan weer wel onverwacht succes heeft. Deze onzekerheid laat ons zien dat we, ook al doen we ons best, soms maar gewoon moeten meegaan met wat er online gebeurt.


Instagram-bereik is gedaald

Vooral het afgelopen jaar was voor mij teleurstellend, omdat ik merkte dat mijn bereik aanzienlijk verminderde. Het is een trend die velen van ons in de influencer-gemeenschap hebben waargenomen, en het is best heel ontmoedigend om de afname van engagement en bereik van onze content te zien. Dit fenomeen is (gelukkig) niet uniek voor mij; het is een gedeelde ervaring onder veel content creators op Instagram die de impact van deze algoritmische verschuivingen hebben gevoeld.


whisperingbold instagram feed

Toen ik de 100.000 volgers bereikte, was ik dolgelukkig—het voelde alsof ik een soort magische grens had overschreden in de wereld van sociale media. Maar die blijdschap duurde niet lang, want dit jaar zakte het aantal weer onder die begeerde grens. De reels die mij eerst naar viraal succes lanceerden, leken niet meer hetzelfde effect te hebben. In het begin kon ik dat maar moeilijk accepteren, maar op een gegeven moment besefte ik dat deze dip misschien niet zo belangrijk was als het toen leek.


De keuze om niet meer geobsedeerd te zijn door Instagram statistieken

Ik heb bewust besloten om me niet meer druk te maken over statistieken (soms makkelijker gezegd dan gedaan, als ik heel eerlijk ben). De aantallen likes, reacties en volgers waren ooit mijn leidraad, ze bepaalden hoe ik mijn content maakte en wat mijn strategieën op sociale media waren. Maar ik ben gaan inzien dat deze cijfers, hoewel waardevol, niet het hele verhaal vertellen.


influencer with minin doodle puppy

Veel van de volgers die ik krijg na een virale hit passen niet altijd bij mijn doelgroep; het zijn vaak mensen die toevallig langskomen in de grote digitale wereld, meestal in Verweggistan. De volgers die er echt toe doen, degenen die echt relevant zijn voor mijn niche en waarmee commerciële partners zich willen verbinden, zijn degenen die blijven voor mijn content, niet alleen voor de hype. Dit zijn de mensen die echt betrokken zijn bij mijn posten en het hart vormen van mijn online gemeenschap.


Ik heb ervoor gekozen me te richten op de positieve punten; een aanpak die me niet alleen heeft geholpen om niet gillend gek te worden, maar me ook heeft laten waarderen wat het platform mij heeft gegeven.

Instagram-statistieken zijn handig voor een momentopname van oppervlakkige engagement, maar ze schieten vaak tekort in het vangen van de volledige omvang van stories, de blogs en lezers van mijn website en de interactie die echt belangrijk is voor commerciële partners. Als ervaren influencer, breng ik veel meer waarde mee dan alleen likes en reacties. Het gaat om het leveren van hoogwaardige content die niet alleen aansluit bij mijn volgers, maar ook waardevol is voor partners om te gebruiken op hun eigen marketingkanalen.


urban chic vintage dining room with pink rib cord dining chairs

Deze wederzijdse relatie is gebaseerd op de geïnteresseerde en trouwe volgers die ik in de loop van de tijd heb opgebouwd, mensen die mijn stem vertrouwen en openstaan voor de posten die ik deel. De echte waarde hier is de invloed die ik heb en de echte resultaten die dit oplevert voor de mensen met wie ik samenwerk, iets wat standaardmetingen niet helemaal kunnen meten.


Maar wat nog veel belangrijker is, die cijfers laten niet zien wat mijn werk op Instagram echt aan mijn eigen persoonlijke leven heeft toegevoegd.


Focus op het positieve

Ik heb ervoor gekozen me te richten op de positieve punten; een aanpak die me niet alleen heeft geholpen om niet gillend gek te worden, maar me ook heeft laten waarderen wat het platform mij wel heeft gegeven. Instagram heeft een grote rol gespeeld in het vormen van het leven dat ik nu leid. Van het werk waar ik gepassioneerd over ben tot de waardevolle contacten die ik heb gelegd, het platform heeft deuren geopend die anders gesloten zouden zijn gebleven.


Als ervaren influencer breng ik veel meer mee dan alleen likes en reacties.

De connecties die ik via Instagram heb gemaakt, hebben geleid tot zinvolle samenwerkingen met een toegewijde groep volgers. Deze trouwe volgers hebben mijn werk niet alleen gesteund, maar zijn er ook op een inspirerende manier mee omgegaan. Bovendien is de mogelijkheid om een specifiek publiek te targeten erg voordelig geweest voor commerciële marketing campagnes, waarmee ik mensen kan bereiken die het meest aansluiten bij mijn niche.transitional style living room in period property

Het grootste Instagram cadeau

Maar het grootste cadeau wat Instagram mij heeft gegeven, is de vrijheid om overal te kunnen werken in een niche waar ik blij van word. Deze flexibiliteit is iets wat ik heel waardevol vind, omdat het perfect past bij mijn levensstijl als digitale nomade. Instagram bracht me opnieuw in contact met Het Interieur Design Instituut die mij een baan aanbood als wereldwijd online interieur design docent en bracht me in contact met veel commerciële partners waar ik vandaag de dag mee werk.


Door Instagram kon ik stoppen met mijn bedrijfscarrière in de medische industrie en in plaats daarvan mijn eigen uren te kiezen, wanneer en waar ik maar wil. Dit was mijn ultieme levensdoel, kunnen doen wat ik leuk vind en tegelijkertijd er zijn voor mijn kinderen terwijl ze opgroeien.


Instagram heeft me de ultieme luxe gegeven - de vrijheid om overal en op elk moment te kunnen werken.

Instagram heeft me de ultieme luxe gegeven - de vrijheid om overal en op elk moment te kunnen werken. Of het nu vanuit mijn huis in Haarlem is, onderweg tijdens een bezoek aan onze familie in Australië of vanuit mijn vakantiehuis in Valencia; mijn kantoor is waar mijn smartphone en computer zijn. Ondanks de complexiteiten, is Instagram de architect van mijn huidige leven. Het is de online plek waar ik een carrière heb uitgebouwd waar velen van dromen, maar slechts enkelen bereiken.


Pool deck with expansive views of country side Valencia
Mijn 'werkplek' in Valencia

De baan die ik vandaag de dag heb, de contacten in mijn telefoon en de samenwerkingen die mijn portfolio hebben verrijkt, zijn bewijzen van de veranderende kracht van Instagram. Het platform heeft me geholpen een eigen plekje te vinden in een steeds veranderende omgeving, waarbij ik me aanpas aan trends maar toch trouw blijf aan mijn eigen unieke stem en visie.


Omarm de verandering

Terwijl ik door de complexiteit van Instagram heen werk, heb ik geleerd om de verandering maar te omarmen. Eerlijk gezegd had ik geen keus. Ondanks de veranderingen in het algoritme en het wisselende bereik, blijft het platform een hoeksteen van mijn digitale bestaan. Het is een plek waar ik kan creëren, verbinden en een carrière kan opbouwen op mijn eigen voorwaarden.


influencer on phone with doodle puppy

Dus, terwijl ik deze blog met jullie deel, moedig ik jullie aan om naar het volledige spectrum van wat sociale media, en in het bijzonder Instagram, kan bieden te kijken. Kijk verder dan de cijfers, stop met je zorgen maken, en je vindt misschien ook wel een weg naar een verrijkt leven en een bloeiende carrière, net zoals ik.


Heel erg bedankt als je tot hier hebt gelezen. Het is een hele reis geweest, met zijn hoogte- en dieptepunten, en het delen met jullie is zowel bevrijdend als bevestigend geweest. Als je ooit de achtbaan van sociale media statistieken hebt ervaren of jezelf hebt betrapt op het najagen van cijfertjes, hoor ik graag je verhaal. Je bent niet alleen. Deel gerust deze post met iemand die ook even moet horen dat het aantal 'likes' niet jouw succes als persoon bepalen.


'Likes' bepalen niet jouw succes als persoon.

Laat hieronder een reactie achter en het gesprek voortzetten. Jullie inzichten en ervaringen maken deze gemeenschap juist zo rijk en divers. Laten we van elkaar blijven leren en samen groeien.4 opmerkingen

4 Comments


Ik ben vooral een volger en heb dus niets te maken met wat je hier schrijft maar gelukkig heeft IG je vooral veel positiefs gebracht. Ga zo door zou ik zeggen, ik volg je graag voor je mooie interieur daar haal ik veel inspiratie uit❤️

Like
Marieke
Marieke
Jan 28
Replying to

Wat super leuk om te horen Jacqueline! Dankjewel!

Like

Een mooi omschreven blog 'just like it is' Fijn dat je het positieve bekijkt en voelt! Wat heeft het ons wel niet gebracht, prachtig. De vrijheid, we mogen onze passi delen, en het plezier dat we er in hebben dat is het meest belangrijk, voor ons en de bedrijven waarmee we mogen samenwerken. X kus Jellina

Like
Marieke
Marieke
Jan 28
Replying to

Precies Jellina! Voor jou ook een hele reis geweest hè! We mogen maar dankbaar zijn. Xx

Like
Marieke Rijksen - Whispering Bold.jpg

Hi! Thanks for stopping by.

Ik ben Marieke, een Nederlands Australische interior designer, docent, business executive, content creator en social media influencer.

 

Duik in de wereld van interieur design en lees over wooninspiratie, make-overs en toffe doe-het-zelf home decor projecten op mijn blog.

Ik hou je op de hoogte!

Pick my brains.

Let the posts come to you.

Vind je het lastig om beslissingen te nemen voor je eigen interieur? Boek een online brainstormsessie met mij en zet ideeën om in plannen.

homestyleclub-stijlcioon-logo_edited_edi
bottom of page