top of page
  • Marieke

Van corporate naar creatief: mijn carrièreswitch naar interieur design

Ben je het zat om continu te moeten rennen in het bedrijfsleven en verlang je naar een carrière met wat meer hart en ziel? Laat me je meenemen op mijn avontuur van de corporate farmaceutische wereld naar mijn eigen plekje als freelance interieurontwerper, Instagram-influencer en ontwerp docent. Het was me de rollercoaster wel!


woman sitting on round occasional chair in tropical style interior design

Van Academie naar Farmaceutica: Een Wereldreis

Nadat ik mijn Master of Science in Internationale Bedrijfskunde had behaald, dook ik meteen in de farmaceutische wereld. Met mijn stevige academische achtergrond heb ik verschillende rollen vervuld, van sales en marketing tot strategische planning.


Het werken over de hele wereld heeft mijn vaardigheden versterkt en mij in staat gesteld om verschillende culturen en markten te verkennen. Gedreven door ambitie en een verlangen naar groei, heb ik me in de dynamische en veeleisende wereld van de farmaceutica gewaagd en ben ik de carrièreladder opgeklommen, waardoor ik mijn zakelijke loopbaan kon uitbreiden.


Van Zakelijk naar Creatief: Mijn Reis in Interieurontwerp

Na jarenlang al mijn energie te hebben gestoken in een veeleisende kantoorbaan, waarbij ik jonglerend tussen het opvoeden van kinderen en het dagelijkse verkeer in Sydney, Australië, mezelf gevangen voelde in een eindeloze cyclus. Mijn gesprekken met mijn man draaiden voornamelijk om familie-logistiek, waardoor er weinig ruimte overbleef voor persoonlijke voldoening.


corporate female joining the rat race in sydney juggling family and career

Uitgeput door de eentonigheid van alles, verlangde ik naar verandering. Mijn ultieme droom? Om los te breken van de zakelijke sleur en mijn eigen baas te worden. Ik wilde een carrière die mijn passie voedde en de flexibiliteit bood om op mijn eigen voorwaarden te werken, vanaf elke plek ter wereld.


Zelfs te midden van de chaos van een drukke carrière en gezinsleven, bleef het idee om mijn liefde voor interieurontwerp na te jagen in mijn achterhoofd hangen. Ondanks de tijdsdruk en de eisen van mijn baan, bracht de gedachte om mijn creativiteit te ontketenen een sprankje opwinding en voldoening.


Het balanceren van mijn hobby met mijn dagelijkse werk

Tussen al het harde werk op kantoor door, voelde ik een drang naar iets creatiefs. Ondanks mijn drukke schema kon ik het verlangen naar iets kunstzinnigs niet van me afschudden. Ongeveer 11 jaar geleden schreef ik me in voor een de interieur opleiding bij het Interieur Design Instituut, en het voelde als een terugkeer naar mijn jeugd, toen ik altijd bezig was met interieurstyling: het herinrichten van mijn kamer en spelen met kleuren. Het leek me toen altijd superleuk om interieurstylist te worden en een cursus interieurstyling te doen.


woman drafting design architectural plans on a table surrounded by plants

De cursus was echt mijn plekje waar ik kon ontsnappen aan de saaiheid van het kantoorleven. Elke les zorgde ervoor dat mijn passie weer oplaaide en gaf me de drive om een pad te bewandelen dat paste bij mijn creatieve dromen..


Nooit Gedacht Freelance Interieurontwerper Te Worden

Mijn stap naar interieurontwerp begon eigenlijk niet met een groots plan om van carrière te switchen naar interieurstylist or interieurontwerpster; het draaide meer om het vinden van plezier in creativiteit en schoonheid. Zelfs tijdens mijn werk in de farmaceutische wereld trokken taken me aan die me de ruimte gaven om mijn creatieve kant te laten zien.


Het Leven Gooit Je Soms een Curveball

Het leven heeft soms een grappige manier om dingen door elkaar te schudden op de momenten dat je het het minst verwacht, waardoor we uit onze comfortzone worden geduwd en nieuwe avonturen aangaan. Voor mijn man en mij was zo'n moment toen hij een verleidelijk aanbod kreeg om in Europa te gaan werken, terwijl we comfortabel gesetteld waren in Sydney.


Voor Mezelf Beginnen

Verbazingwekkend genoeg begonnen mijn klanten op het moment dat ik mijn vertrek uit de farmaceutische wereld aankondigde, contact met me op te nemen met mogelijkheden voor projectmanagement voor hun klinische onderzoeken, die toevallig dicht bij mijn nieuwe thuisbasis in Europa waren.


Het expat-leven in Nederland was ongelooflijk vervullend, en freelancen bood me een niveau van vrijheid dat ik nog nooit eerder had ervaren. Als zelfstandig ondernemer vond ik het heerlijk om mijn eigen werktijden te bepalen. Het beheren van mijn werklast zonder gedoe met personeel, en in feite mijn eigen baas zijn, was ongelooflijk bevrijdend.


Renovatie: Creativiteit Loslaten en Droomhuizen Ontwerpen

Ondanks mijn drukke schema brandde mijn liefde voor interieurontwerp fel, vooral toen mijn man en ik besloten om een renovatieproject aan te gaan in Haarlem. Het was een enorme klus, met een complete verbouwing, maar het gaf me de kans om mijn creativiteit de vrije loop te laten en ons droomhuis vanaf nul te ontwerpen en te inrichten.


urban chic industrial open kitchen and living with huge folding doors

Dit was niet de eerste keer dat we ons in een huisrenovatieavontuur stortten en slimme ontwerpkeuzes gebruikten om de waarde van een woning te verhogen. Ik was altijd al mijn eigen interieurstylist geweest. We hadden eerder vergelijkbare projecten aangepakt, en elk bracht zijn eigen set uitdagingen en beloningen met zich mee.


Het vastleggen van de transformatie van een verwaarloosde ruimte tot een prachtig ontworpen huis is altijd een vreugdevol en vervullend onderdeel van het proces geweest. Het zien van onze visie tot leven komen heeft ongelooflijk veel voldoening gegeven.


Instagram Begin

Toen ik zo'n 6 jaar geleden eindelijk eens een keer een Instagram account aanmaakte, ik was een late adopter, begreep ik in eerste instantie niet helemaal waar alle ophef over ging. Maar mijn achtergrond in marketing maakte me nieuwsgierig naar het zakelijke potentieel van sociale media.


woman in transitional style living room styling display cabinet

Hoewel ik mezelf nooit als iemand zag die Instagram zou omzetten in een carrière, was ik gefascineerd door het bedrijfsmodel en dook ik er volledig in om alle geheimen te ontrafelen. Ik kon me ook mooi neer zetten als interieurstylist, en die niche in Nederland verkennen.


Ik heb me gestort op het leren van alles wat er te leren viel, van het laten groeien van volgers tot het creëren van boeiende content en het verfijnen van mijn fotografie- en bewerkingsvaardigheden.


Pas op voor de Instagram-verslaving

Het zien groeien van mijn volgers op Instagram was als een spannend spel waar ik geen genoeg van kon krijgen. Elke nieuwe mijlpaal voelde als een persoonlijke overwinning, vooral toen ik mijn eerste samenwerking binnenhaalde.


Ik kan me niet precies herinneren welke mijn allereerste samenwerking was (poster misschien?), maar het moment dat het gebeurde, zo rond de 3000 volgers, voelde ik me ontzettend trots.


woman on phone on blue velvet couch with exposed brick wall

Wat er ook gebeurde, vanaf dat moment ging het gewoon vanzelf. Ik landde de ene na de andere samenwerking, en elke keer was het weer spannender dan de vorige. Hoewel de interieurbranche in Nederland niet zo vergevorderd is op het gebied van sociale marketing, leverde het toch een leuke inkomstenboost op naast mijn werk in de medische sector.


Instagram bracht me weer in contact met het Interieur Design Instituut

Op dit punt nam het Interieur Design Instituut, waar ik mijn diploma had behaald, contact met me op nadat ze mijn interieur design werk hadden gezien. Ze vroegen me of ik interesse had om me bij hen aan te sluiten als docent, en ik greep die kans met beide handen aan.


Ook al lijkt het misschien een grote stap van farmaceutische marketing naar interieurontwerp, er zijn veel vaardigheden die overdraagbaar zijn. Zaken zoals projectmanagement, branding en het runnen van je eigen bedrijf - dit zijn allemaal dingen waar ik veel ervaring mee heb, naast de daadwerkelijke ontwerp- en renovatieprojecten. Dus nam ik de rol met plezier op me en nu begeleid ik nog steeds studenten met veel plezier.


Het Keerpunt: Volledig Overschakelen naar Interieurontwerp

Naarmate mijn werk als interieurstylist steeds drukker werd en mijn contracten in de medische sector begonnen af te lopen, voelde het alsof het juiste moment was om volledig over te stappen op werk in de interieurontwerp, ook al was dat best spannend. En er zijn veel verschillende soorten carrières in interieurontwerp.


hotel chic tropical planterior style home office decor

Gelukkig, met een stapel opdrachten al in de rij, projecten in gedachten, en de onvoorwaardelijke steun van mijn man, voelde ik me klaar om de sprong te wagen. Eindelijk leefde ik mijn droom om voor mezelf te werken in een creatief vak dat ik adoreer, met de vrijheid om mijn eigen schema te bepalen en overal te werken waar ik maar wil.


De Waardevolle Les van Instagram

Het worden van een Instagram-influencer was een hele reis, die me waardevolle lessen leerde over de kracht van sociale media. Het bereiken van de 100k volgers was een grote kick, maar het later weer verliezen deed me realiseren dat influencer zijn niet alles is.


Onlangs schreef ik een blog over mijn obsessie met Instagram-metrics en hoe ik heb besloten om die druk los te laten. In plaats daarvan richt ik me nu op het helpen van anderen om hun dromen te verwezenlijken en het bouwen van een platform waar mensen kunnen leren en inspiratie kunnen vinden.


3500 studenten wereldwijd van het Interieur Design Instituut, houden me elke dag bezig. Daarnaast schrijf ik blogs over interieurontwerp- en decoratie-uitdagingen waar veel mensen mee te maken hebben, terwijl ik nog steeds mijn eigen ontwerp- en influencerprojecten jongleer.


Voldoening en Vrijheid

Het volgen van mijn passies en waarden in een carrière in interieurontwerp heeft echt mijn leven veranderd. Het heeft me een gevoel van voldoening en vrijheid gegeven dat ik nooit voor mogelijk had gehouden.


Free lance interieur design heeft me een gevoel van voldoening en vrijheid gegeven dat ik nooit voor mogelijk had gehouden.

Met elk project dat ik aanneem, kan ik mijn creativiteit uitdrukken op een manier die authentiek en betekenisvol aanvoelt. Het is alsof ik mijn hart en ziel in elke ruimte giet, iets creërend dat anderen inspireert en opbeurt.


woman in round lazy chair, with a cup of coffee, in botanical setting

Het is top om de vrijheid te hebben om te doen wat me echt interesseert en mijn instincten te volgen. Het heeft me in staat gesteld om een carrière op te bouwen waar ik elke dag van geniet en voldoening uit haal.


Het is een voorrecht om als interieurontwerpdocent te werken. Ik mag deel uitmaken van de reis van aspirant-ontwerpers, hen helpen bij hun carrièreswitch en hen aanmoedigen om hun dromen na te jagen.


Het delen van mijn ervaringen en kennis met studenten over de hele wereld is heel bevredigend. Ik zie hoe ze groeien en zich ontwikkelen, en dat is echt inspirerend.


study with the interior design institute

Het is fantastisch om mijn studenten te zien groeien en bloeien in de wereld van interieurontwerp. Ze worden steeds zelfverzekerder en zijn klaar om de wereld te veroveren met hun creativiteit.


Ik beschouw het als een voorrecht om anderen te helpen hun passies te ontdekken en hun doelen te bereiken. Elke dag ben ik dankbaar voor de kans om een rol te spelen in hun reis.


Tot slot

Mijn overgang van de farmaceutische industrie naar freelance interieurontwerp was een geweldige reis, vol uitdagingen en voldoening. Door trouw te blijven aan mezelf en kansen te omarmen, heb ik een carrière en levensstijl gecreëerd die me elke dag gelukkig maken.


woman high fiving dog in modern living room

Als je vastzit in je carrière en wat loopbaanadvies nodig hebt, onthoud dan dat het nooit te laat is om te doen wat je echt gelukkig maakt en het leven te creëren waar je altijd van gedroomd hebt.


Het is nooit te laat is om te doen wat je echt gelukkig maakt.

Oh, en als je eraan denkt om de wereld van interieurontwerp in te duiken en interieur designer of interieurstylist te worden, raad ik je ten zeerste aan om eens te kijken naar de interieur opleiding van het Interieur Design Instituut. Als freelance interieurontwerper heeft het mijn leven veranderd, en als je je via mijn website aanmeldt, krijg je zelfs een leuke korting. Geloof me, het is de moeite waard!


study with the interior design institute

Nu je een stukje van mijn reis hebt gehoord, ben ik benieuwd naar jouw verhaal! k ben benieuwd naar de dromen en passies van anderen. Welke dromen koester jij en welke stappen zet je om ze te verwezenlijken? Laat het me weten in de reacties hieronder - laten we dit gesprek voortzetten en elkaar inspireren!

6 opmerkingen

6 Comments


Guest
Feb 17

Marieke, powerwoman, be proud!

Ik ben te oud voor een carrière switch’ 🤪 , maar wat zou ik graag ook wat meer halen uit insta. Gewoon omdat ik zo graag content maak en daar zoveel plezier in heb en evenzoveel plezier uit haal. Gewoon een paar centjes, geen gekkigheid. Dat zou ik zo graag willen.

Like
Marieke
Marieke
Feb 17
Replying to

Wat leuk Jacqueline en dankjewel!

Like
Marieke Rijksen - Whispering Bold.jpg

Hi! Thanks for stopping by.

Ik ben Marieke, een Nederlands Australische interior designer, docent, business executive, content creator en social media influencer.

 

Duik in de wereld van interieur design en lees over wooninspiratie, make-overs en toffe doe-het-zelf home decor projecten op mijn blog.

Ik hou je op de hoogte!

Pick my brains.

Let the posts come to you.

Vind je het lastig om beslissingen te nemen voor je eigen interieur? Boek een online brainstormsessie met mij en zet ideeën om in plannen.

homestyleclub-stijlcioon-logo_edited_edi
bottom of page